Над 170 представления ще бъдат представени в Нощта на театрите

...
Над 170 представления ще бъдат представени в Нощта на театрите
Коментари Харесай

Над 170 представления в Нощта на театрите

Над 170 представления ще бъдат показани в Нощта на театрите на 16 ноември. Очаквайте пърформанси, форматни събития, полемики, изложения, “отворени врати”, театрални пътешествия и срещи зад кулисите, NT Live, импро спектакъл, концерти, ателиета, фокуси, поетични рецитали, младежко творчество, извънредно богата детска стратегия в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Перник и Шумен.

Тази година акцията за самодейността е с обръщение „ Ти променяш играта. Играта трансформира теб “ и е въодушевено от взимната смяна, която се случва на феновете и на изкуството. Над 1500 създатели от разнообразни театрални стилове стават част от европейската платформа в България и ще показват своите продукции в над 90 местоположения в 18 града. Форматът на Нощ на театрите няма аналог в България. Освен промяната на Времето и опита с Пространството Нощта случва стотици забавни наличия, причислява разнородни местоположения, развива стратегия от сутринта до среднощ, дава опция за изява на институционален и различен спектакъл, притегля фенове и участници от разнообразни възрасти. Всичко това прави Нощ на театрите една от най-мащабните и мощни театрални начинания в България.

Разходки и театрални срещи в София, Пловдив, Стара Загора, Габрово и Хасково

За поредна година в Нощта на театрите най-верните почитатели на театралното изкуство ще имат опцията да надникнат зад кулисите на няколко театрални институции и да се срещнат с обичани артисти и създатели – в София (Народен спектакъл "Иван Вазов "/местата са запълнени/, Софийска опера и балет, Театър София), в Драматичния спектакъл в Пловдив, в Операта в Стара Загора ще има среща с режисьорката Вера Немирова и екипа на „ Африканката “, в Театър София част от феновете на „ Палачи “ ще се качат на сцената след края на представлението, в Габровския спектакъл ще има ден на отворените порти, а в Хасково – разходка зад кулисите на Драматично-куклен спектакъл "Иван Димов ".

NТ Live на National Theatre London гостува с най-новата продукция на един от най-иновативните театрални режисьори Иво ван Хове. В шест кина от веригата Cinema City в София, Пловдив, Русе, Варна и Бургас на 16 ноември ще има специфични прожекции, отдадени на седмото издание на европейската самодейност Нощ на театрите. Джилиън Андерсън ( “Досиетата Х “, театър “Трамвай Желание “) и Лили Джеймс ( “Mamma Mia! Отново дружно “) са изпълнителите на основните функции в спектакъла “Всичко за Ийв “. Постановката споделя историята на Марго Чанинг. Легендата. Истинската звезда на театъра. Тя е в светлината на прожекторите, постоянно е била. И внезапно се появява Ийв. Най-голямата й почитателка. Младата, хубава Ийв. Златното момиче, елементарното съседско момиче.

Националната гимназия за театрални и екранни изкуства – Пловдив и Националното учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ Проф Панчо Владигеров “ – Бургас ще отворят сцените си за необятната аудитория и ще покажат своите продукции с вход свободен. Училището в Пловдив за първи път взе участие в театралната Нощ и на 16 ноември в 16:00 ч. ще случи един театър за деца и родители, основан на правилото на играта и импровизацията - "Приказки за живота ". Историята в него е формирана от няколко по-малки - за желанията, за насладите и разочарованията, за личностните човешки качества, за всичко същинско и скъпо, като любов, амнистия, признателност. В Бургас дребните театрали са подготвили цели 5 събития – „ Рисуваме спектакъл “, „ Душата ти, магьосница “, „ Гледна точка: промяна на играта “, „ Далеч усмихва се морето “ и „ Изгубени в звездите “.

1000 деца ще гледат гратис куклен спектакъл преди Нощта на театрите. Акцията е част от обществената акция на dm Bulgaria – “Веселите зъбки “ и за втора година се реализира в партньорство с европейската самодейност. 10 детски градини от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Русе, Благоевград и Стара Загора ще имат удоволствието да се допрян до театралното изкуство броени часове преди формалния старт на седмото издание на Нощ на театрите.

***

През 2019 година Нощта на театрите ще се организира по едно и също време в 11 европейски страни. Зад концепцията на платформата стои Елеонора Роси от Франция. В тази Нощ Театърът се трансформира в съществена тематика и събира едновременно всички, които го обичат. Освен спектакли в театрите и на различни места се случат голям брой срещи, полемики, изложения, концерти, разходки зад кулисите, контакти и нови благоприятни условия за доближаване на театъра с неговата аудитория. Нощ на театрите 2019 е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира с общителната поддръжка на Съюза на артистите, bTV Media Group и The Smarts. Международен сътрудник на самодейността е Асоциация „ Европейска нощ на театъра”.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР