Над 160-процентен ръст на белодробните заболявания отчитат пулмолозите. Лекари от

...
Над 160-процентен ръст на белодробните заболявания отчитат пулмолозите. Лекари от
Коментари Харесай

Лекари отчитат ръст на белодробните заболявания

Над 160-процентен растеж на белодробните болести регистрират пулмолозите. Лекари от Пловдив взеха решение да създадат безвъзмездни проучвания с концепцията да открият хронични белодробни болести. Сред главните фактори са тютюнопушенето и мръсния въздух. За страдание към сегашния миг само инхалаторите се покриват от Здравната каса, само че не и кислородотерапията.

Пред вратите на лекарските кабинети се извиха опашки от искащи да си създадат безвъзмездни белодробни прегледи. Професор Благой Маринов е началник на Центъра по функционална белодробна диагностика към Медицински университет - Пловдив. Като амбулаторен пулмолог той работи най-вече с пациенти с хронична обструктивна белодробна болест и бронхиална астма.

„ Честотата на това болести в България е по-голяма от междинната за Европа. Българите боледуват повече от хронична обструктивна белодробна болест и много огромна част от това заболяване остава неразкрито “, показва проф. доктор Благой Маринов, началник на Центъра по функционална белодробна диагностика към МУ-Пловдив.

Според професора ранното диагностициране е гаранция за сполучливо лекуване. Само в първите часове на безплатните проучвания бяха открити хора с хронично заболяване.

Виделина Сръчкова е решила да се прегледа поради суха и давеща кашлица, появила се след прекаран COVID-19. Именно поради пандемията хора с дихателни проблеми рядко са ходили на обзор.

Преподавателите в Медицинския университет се стараят да окуражават студентите да специализират за пулмолози, тъй като незадоволителното възнаграждение постоянно ги демотивира, предава Нова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР