Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на

...
Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на
Коментари Харесай

Над 110 хиляди ученици на изпит днес

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература през днешния ден. Те ще положат изпитите в учебните заведения, в които учат. Ще бъдат допускани в постройките против документ за идентичност, припомня пресцентърът на просветителното министерство. Трябва да пишат с черна писалка.

Седмокласниците

Изпитът за повече от 60 000 седмокласници стартира в 10 часа. Те се явяват в учебните заведения, в които учат. Ще се позволяват в постройките против документ за идентичност до 9,30 ч.

В 7.45 часа тази заран в Министерството на образованието беше изтеглен Вариант 1, по който да работят седмокласниците, заяви Българска национална телевизия. Тестът продължава 150 минути. Децата със специфични просветителни потребности ще работят 80 минути по-дълго.

Пише се единствено с черен химикал.

Тестът има 26 задания. От тях 18 са затворени – избира се от четири вероятни отговора. Има 6 задания с къс свободен отговор и една - с уголемен.

Последната задача изисква обстоен преразказ по неизучавана художествена творба.

Десетокласници

Външното оценяване за десетокласниците стартира в 9 ч. и продължава 90 минути. Над 52-те хиляди десетокласници би трябвало да са влезнали в класните стаи до 8,30 ч.

Тестът по български и литература включва 23 задания. 14 от тях са с избираем отговор, а 6 - с къс свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за уголемен свободен отговор, в който би трябвало да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за основаване на текст (резюме, заявление или CV).

Математика

На 16 юни е националното външно оценяване по математика след VII и X клас.

За 150 минути седмокласниците би трябвало да решат 23 задания. 18 от тях изискват изтъкване на един правилен отговор от четири вероятни. Две са с къс свободен отговор - числов, символен или вербален. Три изискват уголемен свободен отговор – да се опише и аргументира осъществяването на избрана математическа задача.

Учениците ще могат да употребяват свитък с формули.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задания, от които 15 са с избираем отговор, а две - с уголемен свободен отговор с нужните обосновки.

Изпитът продължава 90 минути.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Те не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат оповестени до 28 юни т.г.

Оценката от НВО в VII клас се употребява като балообразуващ детайл при приема на възпитаници в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените учебни заведения аплайват за местата от спомагателния план-прием за продължение на образованието си във втори гимназиален стадий.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР