Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на

...
Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на
Коментари Харесай

Над 110 000 ученици от 7-и и 10 клас на национални изпити по БЕЛ и математика

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика през тази седмица. Те ще положат изпитите в учебните заведения, в които учат, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници стартира през днешния ден, 14 юни, в 10 часа. Той продължава 150 минути. 

Тестът има 26 задания. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири благоприятни условия. Има 6 задания с къс свободен отговор, една е с уголемен свободен отговор. По традиция последната задача изисква обстоен преразказ по неизучавана художествена творба.

Изпитът на десетокласниците по български език ще стартира също през днешния ден, само че в 9 ч. Очаква се на него да се явят над 52 000 възпитаници.

Тестът ще се състои от 23 задания. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с къс свободен отговор.  Последната задача е за основаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

Ваня Кастрева, шеф на Регионалното ръководство на образованието, съобщи пред „Хоризонт“:

„Учениците следва да бъдат половин час по-рано в учебните заведения, в които се образоват, би трябвало да носят документ за идентичност, да пишат с черен химикал. Не би трябвало да бързат – имат задоволително време“.

На 16 юни ще се проведе  националното външно оценяване на седмокласниците и десетокласниците по математика.

Максималният брой точки на всички изпити е 100.

Резултатите ще бъдат оповестени до 28 юни.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР