Над 1000 компании са претърпели изтичане на данни след рансъмуер

...
Над 1000 компании са претърпели изтичане на данни след рансъмуер
Коментари Харесай

Доклад: Бордът да е по-активен в защитата от кибер-рискове


Над 1000 компании са претърпели приключване на данни след рансъмуер офанзиви през 2020 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Л ошата киберсигурност е „ ясна и сегашна заплаха ”, съгласно нов отчет на Световният стопански конгрес (WEF), основан на изследване с присъединяване на компанията за киберзащита Acronis.

Създаден от WEF, Националната асоциация на корпоративните шефове, Алианса за интернет сигурност и PwC, е резултат от едногодишно съдействие за намиране на обединен, световен и трансграничен метод към киберриска. Съгласно новите правила на WEF за ръководство на киберриска, бордовете на шефовете би трябвало да играят по-активна роля в киберзащитата на организациите.

Навсякъде по света организациите са изправени пред голямо нарастване на киберриска. Изследването на Acronis разкрива, че 31% от фирмите са обект на хакерска атака най-малко един път дневно – наклонност, която се чака да нарасне, тъй като киберпрестъпниците  употребяват изкуствения разсъдък и автоматизацията, с цел да усилят сложността и успеваемостта на офанзивите.
още по тематиката
Също по този начин, в изследването Acronis намира доказателства, че допълнително от 1000 компании в международен мащаб е имало приключване на данни през 2020 година след нахлуване от рансъмуер – наклонност, която се чака да се форсира в бъдеще.

Новите правила за ръководство на борда, залегнали в отчета за киберриска, демонстрират по какъв начин шефовете могат да подобрят своето схващане за киберрисковете и бързо да го  включат в планирането на цялостната тактика на фирмите си.

„ При неналичието на базово схващане и ръководство на киберриска на ниво ръб на шефовете, пропуските в сигурността се покачват ”, споделя Даниел Добриговски, шеф на ръководството на Центъра за киберсигурност на Световния стопански конгрес.

„ Тези правила дават по този начин нужните базови познания за шефовете във всяка промишленост или географска област. Киберсигурността не е просто софтуерен проблем. Това е стопански и стратегически въпрос, който е от решаващо значение в актуалната среда ”, акцентира Добриговски.

Екипът, управителен от специалисти, разпознава 6 правилото:

„ Форумът дава прозрения за водачите по целия свят, като нито един въпрос не заслужава повече внимание, в сравнение с ръководството на риска в киберпространство ”, разяснява Сергей Белоусов, основен изпълнителен шеф и създател на Acronis. Компанията се причисли към Центъра за киберсигурност на WEF през 2020 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР