Над 100 издателства се включиха в 15-ото издание на Пролетния

...
Над 100 издателства се включиха в 15-ото издание на Пролетния
Коментари Харесай

Откриха пролетния базар на книгата в София

Над 100 издателства се включиха в 15-ото издание на Пролетния базар на книгата в София . Изложението бе намерено в пространството пред Националния замък на културата. Сред специфичните посетители на събитието бяха министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието Николай Денков, заместник-кметът на София по направление просвета, обучение, спорт и юношески действия Мирослав Боршош и други
 Георги Димитров
Общият брой на участниците в ревюто е над 140, измежду които издателства и представители на книжарските вериги. „ Това е най-мащабното ревю, което сме правили до момента. Търговската повърхност, върху която са ситуирани книгите, е над 1500 кв. м. Разположени са 60 шатри, над 140 изложители . Отчитаме огромен интерес към откриването на базара. Никога не е имало такова наличие от страна на властта. Забелязваме някакъв ангажимент към книгата и към всичко това, което асоциацията се пробва да направи “, разясняват от асоциацията, като допълват, че общата наклонност демонстрира, че българите са почнали да четат повече след началото на пандемията.
 Георги Димитров
Особен акцент тази година на пролетния базар се слага върху децата . Сред аргументите за това е и паралелното разкриване на петото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и юноши. „ Учениците живеят във виртуалната среда. И в тази виртуална среда, в която няма ясни критерии, няма одобрени полезности, няма неща, за които да са сигурни, че са правилни, доста мъчно могат да построяват ценностната си система. По-скоро по време на пандемията по-възрастните посегнаха още веднъж към книгата. Но следва ни извънредно значима национална политика по отношение на децата и младежите, свързани с четенето и литературата “, разяснява пред Българска телеграфна агенция Мирослав Боршош. По думите му, живеем във времена, в които книгата се неглижира, поради което усилието на представителите на гилдията и на Столична община за построяването на отношение към нея е голямо. „ Иначе ще отгледаме една необразована нация. Това е извънредно тестване за всички. Тук не се разделяме на страна, на локална власт, на частни асоциации, на неправителствени организации “, добави заместник-кметът.
 Георги Димитров
На пролетния базар на книгата има за всеки по нещо, а за  най-малките читатели  има специфичен щанд с детски книжки.
 Георги Димитров
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР