Над 100 000 бежанци от Украйна са влезли в страната

...
Над 100 000 бежанци от Украйна са влезли в страната
Коментари Харесай

Полк. Валери Рачев: Правим разчет за още 200 000 бежанци от Украйна

Над 100 000 бежанци от Украйна са влезнали в страната ни от началото на войната. Половината от тях са останали тук. На този декор се оказва, че филантропичната рецесия е още в самото начало.

Бежанците са главно дами с деца и всеки трети емигрант в България е дете. В момента се вършат планове още до 200 000 души да дойдат у нас.

Относно регистрацията им - имаме проблеми със софтуера и хардуера, само че има уверения, че ще се оправим.

" От началото на войната на 24 февруари до този миг в страната са влезнали към 116 000, влизащи от Украйна, към 54 000 са останали у нас. По-голмата част са майки с деца. Разглеждаме сюжети за 50 000, 100 000 или 200 000 души повече в България ", сподели за предаването " На Фокус " по Нова тв полк. Валери Рачев, началник на спешния щаб за бежанците от Украйна.

Той добави, че това е сюжет, който се планува за нашите планове. А в случай че дойдат повече, защото процесът се ръководи в границите на Европейския съюз, постоянно имаме опция да потърсим поддръжка от другите страни.

Според него може да се чакат пренасочване на бежанци у нас от Молдова, задали сме като изискване те да имат връзка с България.

" Има проблем с регистрацията, защото такава регистрация за краткотрайна протекция никой в никакъв случай не е правил и надлежно няма подобен програмен продукт, с цел да се прави, само че процедурата не е тромава. Тя е облекчена оптимално ", уверен е полк. Рачев.

Той бе безапелационен, че няма да бъде позволено някой, който е подслонил бежанци и идващи от Украйна, да бъде ощетен.

" На 31 март стартира изплащането на първия транш за настаняване и храна. Кординационната група ще направи предложение към Министерски съвет за удължение на периода ", осведоми ръководитела на спешния щаб.

Той има вяра, че можем да издържим задоволително дълго на бежанския напън, тъй като сме сплотени, тъй като съчувстваме и разбираме обстановката на тези хора.

Полк. Валери Рачев акцентира, че алтернативата на помощта от 40 лв. за емигрант е да се построят палаткови лагери, оградени с мрежи и майките с деца да се изхранват от военна кухня.

Той отличи тези бежанци, които влизат в България с нарушение на държавната ни граница, и украинците, които одобряваме в този момент. Към първите отношението е по линия на Министерство на вътрешните работи.

Целия диалог гледайте във видеото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР