Над 10 млн. лв. отпуска държавата за справяне с щетите

...
Над 10 млн. лв. отпуска държавата за справяне с щетите
Коментари Харесай

Над 10 млн. лв. отпуска държавата за справяне с щетите в Карловско 



Над 10 млн. лева отпуска страната за справяне с вредите в Карловско
Междуведомствената комисия за възстановявяне и подкрепяне към Министерския съвет отпусна малко над 10 милиона лв. на общините Карлово, Калояново и Марица за справяне с последствията от наводненията в региона, заяви след съвещанието служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Най-много средства - 9 милиона лв., получава община Карлово, а останалите са разпределени на другите две общини, потърпевши от преваляванията на 2 септември.


" От сумата от 34 млн. лева останали в бюджета, през днешния ден разпределихме общо към 31 млн. лева, в които влизат и тези за трите общини - Карлово, Калояново и община Марица ", съобщи министър Демерджиев.

Той добави, че комисията е разгледала постъпилите през вчерашния ден претенции на трите потърпевши от наводнението общини и в границите на декларираните претенции е взето решение да се провиснал малко над 10 млн. лева По думите на министъра, за тези суми общините са изразили единодушие, че ще покрият потребностите им за момента.

Очаква се с приоритет парите да се употребяват за потърпевшите от наводнението домове, за подсилване на речните корита и за реорганизация на мостове, оповестява БНР.

Останалите разноски, предадени в комисията като проект сметки, ще бъдат обсъждани на последващи съвещания през идната година, разясни още вътрешният министър.

" Коментирахме нуждата от усилване на работата по предварителна защита и надлежно увеличение на бюджета на комисията за предварителна защита. Общият бюджет на комисията все още е 80 млн. лева, само че единствено вредите от последното злополучие по първични планирани данни възлизат на тази сума. Ако засилим предварителната защита и насочим акцента на работата ни в тази посока, бихме икономисали огромна част от разноските за възобновяване от следствията и няма да се стига до такива нещастия, на които сме очевидци ", разяснява Демерджиев.

Работата, обвързвана с горските инспекции, продължава и все още. До през вчерашния ден вечерта са тествани над 80 сечища в района, установени са известни недостатъци, само че не е открита противозаконна сеч все още, заяви заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

Съставени са няколко акта за определяне на административни нарушавания като работата продължава. В потърпевшите от наводнението региони е извадена съвсем 1000 кубически метра дървесина, която ще бъде разпределена безплатно на популацията, разясни Чамбов.

Продължава отстраняването и на вредите по железопътната инфраструктура, съобщи заместник-министърът на превоза и известията инж. Красимир Папукчийски, който посочи, че засегнатите сектори са от порядъка на 3 км. Служители от структури на министерството оказват подпомагане и при възстановителните работи с техника и доставка на над 3 хиляди кубика неподвижен материал за първично укрепване на улиците в засегнатите места.

На въпрос за какво няма достатъчо тежка техника в помощ на селата министър Демерджиев отговори, че не е сезиран за този проблем, в това число и от днешните си диалози с регионалния шеф Ангел Стоев, по думите на който техника на терен има задоволително, а казусът е с хората, които не доближават.

По първични данни бе изчислено, че вредите от наводненията в трите най-засегнати обитаеми места в Карловско са за над 60 млн. лева Повече от 340 къщи са с друга степен на увреждане. Шест от тях са изцяло разрушени, а допълнително от 60 е невероятно да се живее. Общо 378 фамилии се нуждаят от поддръжка от Агенцията за обществено подкрепяне. Пометени от стихията са седем мостови уреди и повече от 10 по-малки моста, които свързват села в района. Щетите по общинската инфраструктура - включително и пътища, са за 50 млн. лева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР