Над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна

...
Над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна
Коментари Харесай

Над 10 млн. електронни рецепти издадени за 11 месеца |

Над 10 млн. електронни предписания са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС) за по-малко от 11 месеца - от пускането на централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, оповестява „ Информационно обслужване “.

„ Данните демонстрират, че модулът „ Е-рецепта “ се трансформира в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло “, сподели изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ Ивайло Филипов, съгласно който системата е построена за рекордно къси периоди, тя е измежду най-хубавите в Европа и е дала старт на електронното опазване на здравето в България.

4 800 лекари са издали е-рецепта за интервала. Към системата са се свързали 3 550 аптеки. Близо 3 600 фармацевти извършват е-рецептите. Най-много са изпълнените предписания в София – близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

През модула за електронни посоки са издадени над 220 хиляди е-направления. Над 3 300 общопрактикуващи лекари работят със системата.

През последната година като част от НЗИС беше пуснато електронното здравно досие на пациента. Модулът дава опция за записване и запазване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, лечения, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни проучвания, посоки и други Създаден бе и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички сложени ваксини против COVID-19. Преди дни компанията осъществя система за електронни прегледи, която дава опция за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР