Над 1 млрд. лева има готовност да инвестира във ВЕИ

...
Над 1 млрд. лева има готовност да инвестира във ВЕИ
Коментари Харесай

Световни лидери в зелената енергия готови да инвестират над милиард лева в нови ВЕИ у нас

Над 1 милиарда лв. има подготвеност да влага във ВЕИ планове в България новосъздаденият джойнт венчър на международни водачи в зелената сила - CWP Еurope, оповестиха оттова. Той сплотява опита и напъните на CWP - водеща компания за развиване на възобновими енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна Европа и Австралия, и Mercuria Energy Trading - един от най-големите самостоятелни търговци на сила в света с доходи от над 100 милиарда щ. $.

CWP Europe към този момент работи по развиването на общо 2 гигавата ВЕИ мощности в Югоизточна Европа на обща стойност 1,9 милиарда евро, като има упоритости да разшири доста проектите си през идващите години. Така организацията ще способства доста за обезпечаването на евтина зелена сила и ускоряването на енергийния преход в четири страни в района - България, Сърбия, Румъния и Украйна, се отбелязва в известието, представено във вторник от Българска телеграфна агенция.

" Виждаме сериозна опция в България и на останалите три пазара, където голямото количество скъпи и замърсяващи въглищни централи би трябвало да бъдат сменени с възобновими източници, колкото е допустимо по-бързо ", е изтъкнал изпълнителният шеф на CWP Europe Димитър Енчев, представен от компанията.

CWP е дейна в района още от 2008 година, като е създала и осъществила най-големите вятърни паркове в Сърбия (156-мегаватовия план Cibuk) и Румъния (600-мегаватовия Fantanele Cogealac). Екипът към този момент създава портфолио от вятърни планове в България с общ индустриален потенциал 669 мегаватчаса и работи по няколко благоприятни условия за слънчеви централи в страната. Има и два огромни вятърни плана в Североизточна България, които са в напреднал етап и чийто градеж се чака да стартира след две години.

Мащабът на вложенията на CWP Europe у нас ще зависи от опцията за разширение на портфолио с подобаващи планове за създаване на вятърни и слънчеви централи и системи за предпазване на сила в България. Специално внимание ще бъде обърнато на развиването на към момента новаторските за тази част на Европа хибридни планове, които включат по едно и също време произвеждане на електрическа енергия от вятър и слънце и системи за предпазване на сила, се показва в известието.

В CWP Europe са уверени, че развиването на ВЕИ ще разреши в дълготраен проект да се държат постоянни и цените на електрическата енергия, като респективно се поддържа и икономическата конкурентоспособност на района.

" Темата с цените на тока ще става все по-чувствителна в България. Електроенергията от нови вятърни и слънчеви централи е с най-ниска себестойност, а цените на пазара ще се намалят, колкото повече вятър и слънце се причислят към енергийния микс ", изяснява Димитър Енчев. " Освен това, за разлика от други производства, при ВЕИ цената не зависи и от добива, и доставката на скъпи първични материали. Това ще подсигурява непоклатимост и предвидимост на разхода за електрическа енергия на консуматорите и ще повлияе удобно тяхната конкурентоспособност ", добавя той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР