Над 1,3 млрд. лв. са нужни, за да има ВиК

...
Над 1,3 млрд. лв. са нужни, за да има ВиК
Коментари Харесай

Проблемите на София - ВиК мрежата особено за южния район и нощния градски транспорт

Над 1,3 милиарда лева са нужни, с цел да има ВиК мрежа цялата Столична община. Това демонстрира районното прединвестиционно изследване за водоснабдяване и канализация, направено по план, финансиран от Оперативна програма " Околна среда ", написа в. " 24 часа ".
За да може да има финансова помощ от Европа за начинанието, наложително общинските управляващи би трябвало аплайват по съответната оперативна стратегия. През този програмен интервал ще се финансират агломерации с над 10 хиляди поданици.
В столицата има 3 зони, които дават отговор на изискването - самият град, Банкя и Нови Искър. В първата влизат водещите се за първокласни квартали " Бояна ", " Драгалевци " и " Симеоново ", нови като " Манастирски ливади ", както и " Княжево ", и " Сухата река ". Във втората зона пък са квартали в Нови Искър като " Кумарица ", " Курило ", " Славовци " и други, а в Банкя - " Градоман ", " Михайлово " и други
Изпълнението на тези планове ще бъде разграничено на два стадия. В първия ще се осъществят предпочитани обекти за общо над 350 млн. лева от оперативната стратегия. За останалите ще се кандидатства през идващия програмен интервал и ще се търсят и други източници на финансиране, изясни ръководителят на плана инж. Добромир Симидчиев.
Сред предпочитаните зони, за които общината ще кандидатства в този момент за еврофинансиране, са новите квартали " Кръстова вада " - целият, " Витоша Водноелектрическа централа - Симеоново ", " Манастирски ливади " - целият. С канализация би трябвало да се снабдят също и " Симеоново ", " Драгалевци ", " Горубляне ", " Овча купел ", " Горна баня ", " Обеля " и други
В момента 100% от питейната вода на София се пречиства, а 76% от територията на общината са покрити с канализационна мрежа, сподели зам.-кметът по строителство и вложения Ирина Савина. След като се осъществят плановете по оперативната стратегия, канализация ще има в 90% от цялата община.
Загуба за градския превоз
Четирите нощни автобусни линии в София са превозили единствено 121 906 пасажери тази година. Най-голям интерес към тях има в петък против събота и в събота против неделя. Това излиза наяве от разбор, прегледан през вчерашния ден транспортната комисия на Столичния общински съвет (СОС).
Най-много нощни пасажери има през юни и юли, а минимум - през януари и февруари. Най-натоварена е линия N2, която свързва “Обеля ” със Студентски град. По нея са пътували 38,6% от всички ползващи нощния превоз. Най-слаб е ползата към линия N3 - от “Овча купел ” до автостанция “Изток ”. Возили са се единствено 13 665 души.
Анализът демонстрира, че приходите от нощния превоз покриват единствено 20,09% от разноските и той е на загуба от 1,8 млн. лева Най-вероятно обаче на постоянното съвещание на СОС в четвъртък (19 декември) ще бъде решено нощният градски превоз да работи и следващата година. ЦГМ обаче би трябвало да направи спомагателни наблюдения и да предложи разновидности по какъв начин тези линии да станат по-ефективни. Отчет да се прави на всяко полугодие, залага още отчетът, импортиран от общинския консултант Зафир Зарков от ГЕРБ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР