Над 1,2 милиона души са останали без дом след разрушителните

...
Над 1,2 милиона души са останали без дом след разрушителните
Коментари Харесай

Специално пред bTV - Айше, която живее на палатка след труса: Беше много страшно


Над 1,2 милиона души са останали без дом след разрушителните земетресения в Турция. Броят на хората, търсещи леговище в палатковите лагери, се усилва. За живота в палатка в Адана описват специфичните пратеници на bTV репортерът Петър Антонов и операторът Явор Владимиров.

Вече над седмица 55-годишната Айше живее в палатка с девет души. Временният дом приютява две фамилии, а нощите минават върху одеяла на земята.

„ След като домът ни се срути, живеем тук. Имаме храна. Имаме от всичко по доста. Много хора ни оказват помощ “, споделя Айше.

След лагера Айше не знае по какъв начин ще продължи живота си. Трусът унищожава дома ѝ.

„ Много ужасно беше. Всичко се разтресе. Бяхме в постройката при първия трус и успяхме да избягаме. При второто земетресение към този момент бяхме на открито “, споделя тя.

На метри от Айше, в прилежащия палатков лагер са братята Мусад и Алпер, дружно със своите съпруги. Канят ни на кафе и чай и ни описват по какъв начин споменът от труса ги буди нощем.

„ Бях вътре на 9-ия етаж. Клатеше се доста. Той сподели „ О, Боже мой “. След това слязох долу със боязън. Беше прекомерно студено, не можехме даже да изядем залък самун “, споделя Мусад.

В помощ на хората без дом идва Ондер Юсел. Студентът от Адана през днешния ден е доброволец в лагера, станал дом на хора от три квартала с общо население сред 15 и 18 000 души.

„ Това е историческо злополучие. Моите хора обичат да оказват помощ на другите, както и на хората от другите страни. Това е просвета и отношение. Затова съм тук. Няма по какъв начин да ги оставя в подобен тежък миг “, споделя доброволецът.

Освен Ондер, на място има десетки други добороволци, които оказват помощ на хората, останали без дом. Във краткотрайните лагери всеки получава топла храна, облекла и вода. Хората чакат сред 10 и 20 минути за хранителни запаси, а опашките порастват. Продължава и търсенето на оживели под отломките.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР