Над 1.2 милиард деца по света, което представлява повече от

...
Над 1.2 милиард деца по света, което представлява повече от
Коментари Харесай

Повече от половината деца по света живеят в риск от война, бедност или дискриминация

Над 1.2 милиард деца по света, което съставлява повече от половината от общия им брой, живеят в непрекъснат риск от война, беднотия или полова дискриминация, показва годишният отчет на английската неправителствена организация " Спасете децата ", представен от Агенция Франс Прес и ДПА.

Документът, озаглавен " Многото лица на отхвърлянето ", класира общо 175 страни по индикатори за закани за децата, като недохранване, ранно зачеване, липса на достъп до обучение, детски труд, детски бракове и извънредно принуждение.

Най-добре се показват Сингапур и Словения, а след тях са Норвегия, Швеция и Финландия. В дъното на класацията са 10 страни от Централна и Западна Африка, като на последното 175-о място е Нигер.

Организацията акцентира, че " макар тяхната икономическа, военна и софтуерна мощност " Съединени американски щати (36-о място), Русия (37-о място) и Китай (40-о място) са след всички страни от Западна Европа в тази ранглиста. България е сложена на 48-о място.

" Фактът, че страни със сходни нива на приходи демонстрират толкоз разнообразни резултати сочи, че политическият ангажимент и вложението са решаващи ", съобщи генералният шеф на " Спасете децата " Хеле Торнинг-Шмит.

Положението на децата в 95 от прегледаните в отчета страни се е подобрило по отношение на предходната година, в това число в България, само че в 40 страни " изискванията доста са се влошили ".

Общо над един милиард деца живеят в страни с огромна беднотия, а 240 милиона в страни, където се води война. " Спасете децата " отбелязва също, че 575 милиона девойки живеят в общества, " където сексистките предубеждения са сериозен проблем ". Тези три закани се виждат едновременно в общо 20 страни, като Афганистан, Сомалия, Йемен и Южен Судан.

" Спасете децата " приканва държавните управления от целия свят да подхващат незабавни дейности, " в противоположен случай обещанията, които всички страни направиха в Организация на обединените нации през 2015 година да разрешат на всяко дете да живее, да се образова и да бъде предпазено, няма да бъдат спазени ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР