Над 1.1 млн. души решиха имената им да станат част

...
Над 1.1 млн. души решиха имената им да станат част
Коментари Харесай

Имената на над 1.1 млн. души ще летят до Слънцето

Над 1.1 млн. души взеха решение имената им да станат част от историческата галактическа задача Parker Solar Probe. След близо два месеца уред на НАСА ще излети в посока Слънцето, като за към 7 години би трябвало да премине 24 пъти през атмосферата на звездата и ще я приближи толкоз близо, колкото никой различен галактически транспортен съд не е правил.

За да разпространява задачата, НАСА разгласи през март, че на специфичен микрочип, който ще бъде подложен в апарата, ще бъдат въведени имената на всеки, който пожелае. В последна сметка общо 1 137 202 души са решили да станат участници в задачата, въпреки и косвено.

 Имената на над 1.1 млн. души ще летят до Слънцето
© NASA.gov

Миналата година НАСА направи сходна самодейност и за една от задачите си до Марс, като над 2 млн. души се включиха в нея.

Мисията ще бъде изстреляна на 31 юли от галактическия център на НАСА във Флорида. Космическият транспортен съд е с размерите на дребна кола. Най-близката му среща със Слънцето ще е на към 6.5 млн. км от повърхността на звездата. Целта на сондата е да изследва по какъв начин силата и топлината се движат през слънчевата корона, както и да изследва какво форсира слънчевите енергийни частици.

Подобна задача е революционна, защото процесите на Слънцето засягат всички планети от Слънчевата система. За да бъдат осъществени всички тези проучвания, сондата ще бъде предпазена от предаваната от Слънцето топлота с 11.5-сантиметров карбонов щит, който ще би трябвало да устоя на температури, които доближават съвсем 1371 градуса по Целзий.

 Имената на над 1.1 млн. души ще летят до Слънцето
© NASA.gov

Очаква се от събраните данни прогнозите за огромни изригвания на Слънцето и последвалите от това метеорологични промени, които въздействат на живота на Земята, както и на спътниците и астронавтите в Космоса, да са още по-точни.

Две от най-фундаменталните мистерии, които учените считат, че задачата ще позволи, са по какъв начин атмосферата на звездата е доста по-гореща от повърхността ѝ и какъв е механизмът на ускорение на слънчевия вятър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР