Начинът, по който хората в една двойка спорят, показва доколко

...
Начинът, по който хората в една двойка спорят, показва доколко
Коментари Харесай

Проф. Джон Готман: Четирите конника на Апокалипсиса във връзката

Начинът, по който хората в една двойка спорят, демонстрира до каква степен връзката е застрашена от раздробяване, счита Джон Готман, професор по логика на психиката от Вашингтонския университет и специалист в региона на фамилните връзки. Той дефинира няколко признака, които се демонстрират в общуването сред сътрудниците и демонстрират, че връзката е изправена пред съществено тестване.

Критика, пренебрежение, отбранителност и затваряне – Готман ги назовава тези негативни модели на връзка „ Четирите конника на Апокалипсиса “. Той твърди, че може да планува края на връзката с над 90% акуратност, като сътрудниците не трансформират тези модели на държание.

Какво можем да създадем?

Възможно е сътрудниците въобще да не са наясно, че споделят по този метод, или, даже да са, да не знаят по какъв начин да го трансформират. Но в случай че практикувате някои от следните изследвани научно „ антидоти “, можете да запазите вярата за бъдещето на връзката си.

Критиката е нападна характера на другия, вместо да се насочи върху едно съответно държание. Противоотровата против него е да говорите за възприятията си, употребявайки „ Аз-твърдения “, които обясняват какво ви тревожи и от какво имате потребност. Например „ Почувствах се доста зле, когато ти закъсня и не ми се обади. Стори ми се, че не съм задоволително значим за теб. “ Вместо „ Забравяш да се обадиш, тъй като мислиш единствено за себе си. Ти си цялостен лакомец! Никога не мислиш за другите! Никога не мислиш за мен! “

Презрението е възприятие за предимство, което може да се изрази под формата на жлъч, цинизъм, обиди, насмешки, реплика, високомерни погледи и неприятелски комизъм. Презрението е най-точният предвестител за неуспеха на една връзка. То би трябвало да се отстрани. „ Противоотровата “ против него е да се научим да третираме другия с почитание и да изградим просвета на приемане в границите на връзката. Ако не можем да приемем колегата си с неговите недостатъци, може би би трябвало да се замислим за какво въобще сме избрали да сме с него?

Отбранителността е самоотбрана, която приема формата на праведно отвращение. Обвиненият приема ролята на почтена жертва. Отбранителното държание в никакъв случай не взема решение проблемите, даже когато обвиняванията са неоснователни. То също е скрита форма на обвиняване към колегата. Противоотровата на отбранителното държание е да поемете отговорност, даже тя да е единствено за част от казуса. Вместо „ Ти си отговорен, че постоянно закъсняваме! “ да признаем, „ Трябваше и аз да те предупредя, че няма време. “

Затварянето се случва, когато единият сътрудник се отдръпне от диалога, без да се включи в разрешаването на спора. Трябва да мине време, в което се натрупат негативни страсти от трите предходни „ конника “, с цел да се стигне до затваряне, само че щом се случи, то може бързо да се трансформира в табиет. Противоотровата против него е да се направи пауза от най-малко 20 минути, в които да се успокоим, преди да се върнем към диалога.

Ако разпознавате „ Четирите конника “ и полагате старания да се преборите с тях, може да спасите връзката си от сигурен Апокалипсис.

Източник: Gottman Institute

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР