Начинът на провеждане на първия тур от изборите за общински

...
Начинът на провеждане на първия тур от изборите за общински
Коментари Харесай

Прозрачност без граници иска по-сериозен контрол за балотажа

Начинът на осъществяване на първия тур от изборите за общински съветници и за кметове, извършени на 29 октомври 2023 година, открои за следващ път основни проблеми, поставящи под въпрос честността на изборния развой: избирателен туризъм, пазаруване на гласове и следен избор, подправяне на бюлетини и противоречив метод на сформиране на протоколи с изборните резултати от страна на членове на секционните изборни комисии.

Повече от 15 години Асоциация " Прозрачност без граници " насочва апели за предприемане на съответни законодателни и организационни ограничения, които да подсигуряват честността и демократичността на изборния развой и да спомагат за доверието в институциите. Вместо това сме очевидци на законови промени и на противоречиви дейности на политически партии и институции, които вместо да вземат решение насъбраните проблеми, основават нови проблеми.

В навечерието на втория тур от локалните избори Асоциацията приканва институциите, политическите партии и претендентите за кметове да положат всички старания, с цел да попречват организационните нарушавания и купения избор. В тази връзка призоваваме:

Централната изборна комисия да издаде наложителни инструкции на секционните комисии, които обезпечават видимост към дейностите им при преброяването на бюлетините, в това число всяка бюлетина да бъде показвана на екрана на заснемащото устройство. Това ще понижи опцията за подправяне на вота в бюлетините, за сформиране на протоколи с погрешно наличие и ще понижи подозренията в работата на изборните комисии.

Министерството на вътрешните работи да предприеме дейни ограничения против купения и следения избор, в това число и като употребява ротация на чиновници от други регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи. Това ще намaли случаите, в които чиновниците на Министерство на вътрешните работи не се опълчват интензивно на протичащото се заради обвързаности на локално равнище и отвращение да се опълчват на въздействието на локални фактори.

След приключването на изборите призоваваме за:

Създаване на Регионални преброителни центрове като инструмент за възпрепятстване на опциите за надзор и нелегално влияние върху гласоподавателите, както и за ограничение на операциите и грешките при броенето на бюлетините и попълването на протоколите. Експерименталното използване на модела през 2011 година потвърди, че преброителните центрове могат да действат дейно в дребни обитаеми места, като (1) разрешават публичен надзор върху работата на изборните комисии и имат мощно дисциплиниращ резултат върху работата на секционните комисии, (2) отслабват натиска върху гласоподавателите от страна на локални стопански и политически фактори; (3) обезсмислят част от схемите за пазаруване на гласове и за напън върху гласоподавателите. Припомняме, че Промени в разпоредбите и в метода за осъществяване на избори трябва да се основават на: (1) изчерпателен разбор, установяващ аргументите за дефицитите в изборния развой и предлагащ съответни решения, вместо политически стимулирани мерки; (2) необятна полемика, в която се регистрират констатациите и рекомендациите на всички заинтересувани участници в изборите, в това число на партии, институции, интернационалните и национални наблюдаващи и академичната общественост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР