Начинът на хранене е пряко свързан със здравословното ни състояние

...
Начинът на хранене е пряко свързан със здравословното ни състояние
Коментари Харесай

Мазнините или въглехидратите ни убиват по-бързо

Начинът на хранене е директно обвързван със здравословното ни положение и в това спор няма. Доста спорни са обаче твърденията какво тъкмо би трябвало да изключим от менюто си, с цел да бъдем в съвършено здраве, да се усещаме по-млади и да изглеждаме по-красиви за по-дълго.
 Кето диета, сърдечно-съдови болести и по какъв начин нисковъглехидратната диета може да бъде рискова
Колко рискова може да бъде кето диетата

Според ново изследване

Сред най-обсъжданите врагове на организма са мазнините и въглехидратите. Именно те са обект и на новото изследване, извършено от учени от Harvard University и Tulane University, дружно с техни китайски сътрудници.

Преди години мазнините бяха жигосани от редица медицински лица поради връзката им с високия холестерол и сърдечно-съдовите болести, които са измежду водещите аргументи за смъртност в доста страни по света. В последните години обаче режими като кето диетата слагат мазнините на пиедестал и изрично отхвърлят приема на всевъзможни въглехидрати, най-вече захари.
 Снимка 616846

Но очевидно и в този случай, както и в доста други, истината е някъде по средата. В новото проучване се търси отговор на въпроса кое ни убива по-бързо - доста мазнини или доста въглехидрати. То се прави въз основата на подробни данни за над 370 хиляди американци на възраст сред 50 и 71 години, които в продължение на години дават отговор на въпросници, свързани с храненето им.

А отговорът е, че в случай че съблюдаваме режим с невисок банкет на мазнини, продължителността на живота ни се покачва всяка година с до 34%. Точно противоположното пък се случва, в случай че съблюдаваме диета, в която потреблението на въглехидрати е лимитирана - рискът от по-скорошна гибел се усилва с цели 38%.

Този извод, до който са стигнали учените, изрично опровергава спазването на кето диета като добра алтернатива за нашето здраве. Защото по-малкото наситени мазнини предотвратяват " обща и характерна смъртност измежду хора на междинна и по-голяма възраст ", се споделя в проучването. И резултатите идват като потвърждение на други разбори, правени в последните години за вредата от мазнините в менюто ни.
 Снимка 616845

Важно е уточнението, че някои участници съблюдават здравословен режим, а други не толкоз, само че при всички се наблюдава увеличаване на продължителността на живота при невисок банкет на мазнини. Просто при тези с по-нездравословни привички то е към 8%, прецизират от Daily Mail.

Почитателите на кето диетата пък имат 28% по-висок късмет да починат преди своите връстници. Тя стана известна около изказванието, че е по-здравословно мазнините да бъдат главен източник на сила, изключително в случай че упражняваме интензивно.

Но това проучване потвърждава, че цялостният отвод от въглехидрати освен няма да ни помогне, а и може да ни навреди. Затова диетите, акцентиращи на плодовете, зеленчуците и бялото месо, си остават най-хубавият избор не само ако желаеме да отслабнем, само че и да живеем по-дълго.
 Кокосовото масло и потребните мазнини, поради които си коства да го включваме постоянно в менюто си
6 изгоди за здравето от кокосовото масло

Защото въпреки всичко надвишават рисковете

Разбира се, не трябва да изключваме напълно мазнините от менюто си. На първо място би трябвало да забравим за наситените мазнини, които се съдържат в червеното месо и млечните артикули, както и за трансмазнините, на които са богати всички пържени и модифицирани храни. Наш правилен другар обаче си остават полезните мононенаситени и полиненаситени мазнини в рибата, ядките и зехтина.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР