Началото на традиционната акция Зима“ бе дадено вчера от представители

...
Началото на традиционната акция Зима“ бе дадено вчера от представители
Коментари Харесай

Комисар Мичев: Ще прилагаме нулева толерантност към всеки един нарушител

Началото на обичайна акция „ Зима “ бе обещано през вчерашния ден от представители на отдел „ Пътна полиция “ в ГДНП, Съюза на българските автомобилисти, Българския червен кръст, Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, АПИ, ИААА, застрахователи и търговци на коли.

Акцията, която се организира за 29-и път у нас, стартира от през днешния ден, разгласи ръководителят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев. Той напомни, че единствено предходната зима са починали 157 индивида и дефинира обстановката като „ кланица на пътя, която би трябвало да спре “.

Началникът на отдел „ Пътна полиция “ в ГДНП комисар Димитър Мичев съобщи изрично, че тази година ще се ползва нулева приемливост към всеки извършител. В момента близо 10 000 индивида имат права да пишат актове. Ежедневно към 770 екипа работят в страната, а 10 % от тях са в София. Той изясни, че обичайно акцията се организира в три стадия по 10 дни, като всеки един е с фокус към избрани участници в придвижването по пътищата.

По време на първия внимание се обръща на водачите на колела и самостоятелни електрически транспортни средства, идната десетдневка е ориентирана към контрола на пешеходците, а третият е към водачите на моторни транспортни средства. За трите акции сме възнамерявали най-малко по една профилирана полицейска интервенция със съответна устременост, посочи комисар Димитър Мичев.

Комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел „ Пътна полиция “ в ГДНП, напомни наредбата в закона, съгласно която от 15 ноември до 1 март следва колите да се движат с гуми, подобаващи за зимна приложимост или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм. В никакъв случай подготовката на автомобила за зимата не трябва да се подценява и тя не завършва единствено със промяната на гумите. Задължително водачите следва да извърнат внимание на осветителната, електрическата и стъклопочистващата системи, както и на цялостното техническо положение на автомобила, разяснява комисар Ботева.

Д-р Живка Димитрова от БЧК обърна особено внимание на водачите да ревизират наличието на аптечката си. В случай на тежък пътнотранспортен случай тя може да бъде решаваща за спасяването на нечий живот.

Росен Рапчев от Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ напомни, че през зимния интервал е належащо водачите да усилят дистанцията сред транспортните средства, да понижат скоростта и да не подхващат рискови маневри.

Всички пътни ръководства са в подготвеност и имат задоволително консумативи и техника, с цел да посрещнат идния зимен сезон, съобщи Ясен Тодоров от Агенция „ Пътна инфраструктура “.

По данни на Пътна полиция, ГДНП през последните три зимни сезона в интервала от 15 ноември до март при 4 581 тежки пътнотранспортни катастрофи (ТПТП) са починали 445 и са ранени 5 735 участници в придвижването по пътищата. За сезон 2022 – 2023 година тежките произшествия са били 1 678, при които починалите са били 157, а ранените 2 161. През зимата на 2021 и 2022 година случаите са били по-малко - 1 590, само че починалите са били най-вече – 176, а ранените 1 950. През 2020 – 2021 година тежките пътнотранспортни произшествия са били 1 313, при които са починали 112 души и са ранени 1 624.

*Източник: www.mvr.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР