Началото на клей сезона не беше особено оптимистично за Григор

...
Началото на клей сезона не беше особено оптимистично за Григор
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Грегоар Барер - анализи, коефициенти и очаквания

Началото на клей сезона не беше изключително оптимистично за Григор Димитров, който отпадна рано в Монте Карло, а след това се разболя и трябваше да завърши предварително своето присъединяване в Барселона. Добрите вести са, че българинът оздравя тъкмо в точния момент за началото на Мастърса в Мадрид, където до момента е реализирал единствената си победа над настоящ номер едно, надигравайки Новак Джокович през 2013-а година.

Днес задачата пред българина пък ще бъде да преодолее съпротивата на французина Грегоар Барер и по този начин да продължи към третия кръг на надпреварата, където по всяка възможност ще премери сили с топ поставения Карлос Алкарас. Досега Григор се е срещал на два пъти с Барер, като губи първия конфликт в тяхното съревнование, само че след това се реваншира на Ролан Гарос през 2020-а, разгромявайки локалния представител с 3:0 сета, а с вас остава да начертаем един оптимално ефикасен игрови проект, с цел да станем очевидци на същия сюжет и този път.

Какво можем да чакаме и би трябвало да знаем за Грегоар Барер?

Французинът е на 29 години, играе с дясната ръка и извършва бекхенд с две ръце. Към момента Грегор се намира на своята рекордна 56-а позиция в международната класация, за което спомогна достигането му до третия кръг на Мастърса в Маями. Именно там Барер записа своята най-голяма победа в кариерата, надделявайки над 11-ия подложен Камерън Нори, а също така може и да се похвали със завоюван трофей през годината, защото в Кимпер се поздрави със своята общо шеста Чаланджър купа.

Непоставеният състезател обаче надалеч не е толкоз впечатляващ на най-високото равнище, където е спечелил едвам 21 от общо 60-те си мача и в никакъв случай даже не е бил полуфиналист на това ниво. Всъщност международният номер 56 има едвам три победи на клей в шампионати под егидата на ATP и чак през този сезон за пръв път записа дебютния си триумф в сериите " Мастърс ".



Барер обича да изповядва нападателен тенис и тъкмо по тази причина е по-скоро фен на бързите настилки. Французинът обича да взема топката съвсем незабавно след отскока, като не се колебае да продължи придвижването си към мрежата, а там плува в свои води и несъмнено може да се похвали с първокласни волета.

183-сантиметровият играч също така разполага с порядъчен начален удар за растежа си, само че надалеч не бихме определили неговия сервис за някакво съществено оръжие и това се потвърждава елементарно статистически, имайки поради по какъв начин тъкмо Грегоар е един от тенисистите с най-нисък % на извоювани точки, когато играе на второ подаване.

Форхендът безспорно е главното оръжие в арсенала на 29-годишния състезател и той не пропуща късмет да изостри играта, щом получи опция да извърши обичания си удар, което от време на време е нож с две остриета за него, тъй като постоянно прибързва в опитите си за изработката на уинър и е кадърен да се самоунищожи с голям брой непредизвикани неточности.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Българинът се усеща надалеч по-комфортно на алена настилка по отношение на своя конкурент и дългите разигравания несъмнено биха били в плюс за Григор, тъй като търпението не е по никакъв начин мощна страна на французина, а отбраната на хасковлията е отчайвала надалеч по-постоянни тенисисти от днешния си конкурент.

Точно отбранителната игра е сериозна слабост на непоставения играч, чийто жанр рядко го слага в сходна позиция. На клей обаче е съвсем невероятно да диктуваш нещата от самото начало и безспорно Димитров би трябвало да бъде оптимално съдбоносен, когато има предимство в точката, имайки поради големите съмнения на Барер в сходни обстановки.

Григор умерено би могъл да залага и своебразни тенис клопки на 1/16-финалиста от Маями, а точно да отваря малко повече от правата, когато противникът е заставен да играе форхенд в придвижване, защото новобранецът не отхвърля сходни отигравания, единствено че доста рядко има триумф с изработката им.



Накрая още веднъж ще обърна внимание на втория сервис на 56-ия в света, който е безпределно плодороден за офанзива и считам, че тъкмо този съставен елемент ще се обърне уверено против самия французин и ще даде основно преимущество на родния ни представител.

Очаквания и коефициенти:

Въпреки че нашият съотечественик е надалеч от най-хубавата си форма, то жребият беше благоразположен към него и неговите качества и опит са несравними с тези на Барер, за който самото постигане до втория кръг е като че ли проект най-много и нямам доверие да станем очевидци на нещо друго от удобна победа на най-хубавия български тенисист.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават изразено преимущество, определяйки ставка от 1.20 за негов триумф, до момента в който възможностите за успех на по-нискоранкирания състезател се котират на 4.50. Ние пък ще стискаме палци предварителните упования да се осъществен и Григор Димитров да се поздрави с сполучлив старт в испанската столица. Вие пък още веднъж ще можете да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР