Начало на модернизацията на жп линията Елин Пелин - Вакарел,

...
Начало на модернизацията на жп линията Елин Пелин - Вакарел,
Коментари Харесай

Чутовен инфраструктурен проект бе стартиран у нас, правим най-дългия ЖП-тунел на Балканите

Начало на модернизацията на жп линията Елин Пелин - Вакарел, която включва и построяването на най-дългия железопътен тунел в страната, даде през днешния ден служебният министър на превоза Георги Тодоров.

Ремонтът по сектора ще продължи идващите 4 години. Трасето е с дължина 20 км и в реконструкцията ще бъдат вложени малко под 500 милиона лв. по линия на две оперативни стратегии - " Транспорт и транспортна инфраструктура " и Транспортна съгласуваност ".

Според предварителния проект ще бъде построен 6,8-километров двутръбен тунел.

" Подготвителната работа е впечатляваща. Срокът за осъществяване единствено на този тунел е неповторим - повече от 3 години. Той ще бъде най-големият на Балканите. Такъв не е изграждан в нашата страна от средата на предишния век ", съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията в служебното държавно управление Георги Тодоров при старта на плана през днешния ден.

Подобно оборудване не е строено у нас от 50-те години на XX век, когато в интервала 1949-1951 година е издигнат тунелът " Козница ", свързващ Стара планина и Същинска Средна гора.

" Строежът ще продължи четири години. Това е голяма отговорност за надзора и за строителите, обръщам се към тях да наблюдават най-много за качеството, само че и и за периодите на осъществяване, добави транспортният министър.

Целта на модернизацията на трасето е пътническите влакове да могат да се движат със скорост от 160 километра в час, а товарните - със скорост 120 км./ч.

20-километровото трасе сред Елин Пелин и Вакарел е най-трудният сектор.  Изпълнител на плана е " Джен-Дуй жп Елин Пелин " - турските компании " Дженгиз " и " Дуйгу " - строителите на мегалетището в Истанбул. " Дженгиз " дружно с друга турска компания - " МАПА ", построи у нас 19-километровата автомагистрала " Люлин ".

Модернизацията на жп линията Елин Пелин - Вакарел включва още създаване на нова гара Елин Пелин, спирка Побит камък, ще има още тунели, надлез и подлез, мостове и естакади. Строителните работи трябваше да стартират преди две години, само че се забавиха поради обжалвания.

" Основното оборудване в този сектор е тунелът ", сподели генералният шеф на Директива за птиците " НКЖИ " инж. Красимир Папукчийски. Това е голям обект, затворен и от двете страни с естакади, методите за работа са доста сложни и по тази причина в средата на оборудването ще бъде открит забой, с цел да може да се работи на четири фронта по едно и също време. За всичките 20 километра от този план са нужни 5000 експерти по тунелите, които ще работят на две смени и даже непрекъснато по нов австрийски способ. Този път ще бъде удължен с железопътна връзка към Република Северна Македония, добави Папукчийски.

Генералният шеф на " Македонски железници " - Хари Локвенец уточни, че за него е чест и наслаждение да да участва на започването на строителството от изключителна значимост. " От този план ще се възползва и гордее освен България, само че и всички страни от Балканския полуостров, които ще употребяват Транспортен кулоар осем. Миналата седмица, тук в София бях на доста значима среща - " Три морета ". Една от тематиките, сложена на форума беше свързването на Черно море с Адриатическо море и по тази причина е значим транспортен кулоар Осем. Това е най-краткият, най-бързият и най-евтиният метод за свързване на двете морета, от който доста страни ще се възползват ", съобщи Хари Локвенец.

Железниците на транспортен кулоар Осем са най-екологичният тип превоз. Чрез него желаеме да повишим икономическите връзки сред нашите страни - стокообменът на Република Северна Македония с Албания да стигне до половин милиард евро а с България - да надминем толкоз чаканите един милиард евро и за какво не и да стигнем два милиарда евро стокооборот, сподели Хари Локвенец. Най-важното е, че този път ще свърза жителите и народите на целия Балкански полуостров и усилва тяхната подвижност. Уверявам ви, че той ще бъде удължен от железниците на Република Северна Македония, добави той. Вярвам, че този план, който започнаха Българските железници ще бъде приключен в точния момент и с висок качество, сподели още Хари Локвенец.

Железопътна връзка е най-евтиният и екологичен тип превоз, сподели Папукчийски. Миналата година с Турция с договорихме да товарим ТИР-овете на платформи и единствено през граничен пункт " Капитан Андреево - Капъкуле " са минали над 40 000 контейнера, сподели Папукчийски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР