Началникът на политическия кабинет на премиера заяви пред БНТ, че

...
Началникът на политическия кабинет на премиера заяви пред БНТ, че
Коментари Харесай

Румяна Бъчварова: За по-крайни мерки спрямо Русия по казуса „Скрипал“ се искат повече доказателства от британска страна

Началникът на политическия кабинет на премиера съобщи пред Българска национална телевизия, че за по-крайни ограничения по отношение на Русия по проблема „ Скрипал “ се желаят повече доказателства от английска страна. Тя дефинира българската позиция като „ кардинална “.

Бъчварова дефинира срещата на върха във Варна ЕС-Турция като „ едно от най-значимото външнополотическо събитие, което България е инициирала последните години “.

Решението за съветските дипломати през днешния ден е финалът на развой, в който българската позиция мина през няколко поредни стадия, съобщи Румяна Бъчварова. България е изразила взаимност с Англия и е дала единодушието си да се върне посланикът на Европейски Съюз от Москва, добави тя, като разгласи това деяние като „ мощен жест на взаимност “. Тя акцентира, че България е подкрепила и НАТО в решението да се редуцира съветската задача.

По думите на Бъчварова е било решено, че позицията на България би трябвало да е нюансирана, защото английската страна не е посочила безспорни доказателства за ролята на Русия в покушението против Сергей Скрипал. “Въпрос на кардинална позиция – дали една политическа позиция може да се обоснове с това, че политическото изказване е задоволително да предприеме позиция, или въпреки всичко да има по-прецизно отношение към обстоятелствата – каквато е българската позиция – и да се реши, че до момента в който няма безспорни доказателства, ще остави една отворена врата.”

Румяна Бъчварова съобщи, че България е потвърдила, че може да работи, когато непознати дипломатически чиновници са застрашавали националната сигурност. “Нашата позиция не върви по логиката да симпатизираш на едната или другата страна, а на кардиналната преценка на обстановката. Принципът в тази ситуация са безспорните доказателства.”

Срещата на върха във Варна сред Европейски Съюз и Турция е едно от най-значимото външнополитическо събитие, което България е инициирала последните години, съобщи Румяна Бъчварова. “Философията на нашето председателство е, че европейската политика би трябвало да търси баланс и съгласие, с цел да подсигурява мира.”

Бъчварова добави, че съгласно нея всички страни на срещата са останали удовлетворени, тъй като е имало разговор, изказани са били всички терзания, имало е откровени въпроси и отговори. “Усещането ми е, че се счупиха ледовете и от тук нататък имаме повече благоприятни условия да продължим с диалозите посред си”, сподели тя.

Бъчварова съобщи, че е била очевидец по какъв начин българската страна може да сложи непосредствен въпрос на Турция, като даде за образец диалога сред премиера Борисов и президента Ердоган.

Според Бъчварова „ не е вярно “ в процеса на председателстване на Съвета на Европейски Съюз да се намесва национална институция като тази на президента.

Мисля, че този, който е подготвен да търси решения, е мощният политик. Този, който е подготвен да реши дребните разлики от огромните проблеми, също има извънредно скъпи политически качества.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР