Началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев

...
Началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев
Коментари Харесай

НСО: Ген. Тонев ще остане встрани от всяко политическо пристрастие

Началникът на Националната работа за защита бригаден военачалник Емил Тонев декларира, че както се поставя на офицер с над 27-годишен стаж в службите за сигурност и публичен ред, от които близо 20 години са работа в НСО, ще постави всички старания да резервира положителния институционален звук и да остане настрана от всяко политическо користолюбие и моментна политическа или друга целенасоченост. Това се споделя в позиция, публикувана от Националната работа за защита.

В позицията разясняват информацията за претекстовете към решението на Министерския съвет от 6 април 2022 година да бъде отправено предложение до президента на Република България за освобождение от служба на бригаден военачалник Емил Тонев.

" Относно „ предаването на видеоматериали от служебните и формалните входове на Министерския съвет “ заявяваме, че защитата на постройката на Министерския съвет, което включва и защитата на охранявани от НСО лица – съответно министър-председателя на Република България, включва сигурността за лицата, които работят в тази постройка и за посетителите в постройката. Доколко и от по кое време в постройката на Министерския съвет (МС) има „ предпазени очевидци “ или същите влизат в постройката и чиято идентичност не следва да бъде компрометирана – нямаме такава информация и в никакъв случай не сме имали.

Сградата на Министерски съвет е стратегически обект. В този смисъл и на съображение наредбите на Закона за НСО (ЗНСО), тази постройка се охранява посредством разнообразни начини и средства, които включват видеонаблюдение и видеозаписи. Последните два способа съставляват събиране и култивиране на персонални данни за лицата, които са попаднали в обсега на камерите. Защитата на тези лица, без значение каква категория лица са, става по отношение на наредбите на Закона за отбрана на персоналните данни, респективно на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година

Специални разпореждания по този въпрос се съдържат и в ЗНСО. Службата „ може да дава персоналните данни единствено на органите за отбрана на националната сигурност и публичния ред и на органите на правосъдната власт “. Сходни разпореждания има и в Закона за ДАНС, Закона за Министерство на вътрешните работи и други В НСО има и вътрешни Правила за култивиране и предпазване на видео- и аудиозаписи. Съгласно тези правила, обновени на 11.11.2021 година видеозаписи се съхраняват съгласно техническия потенциал на записващите устройства, само че не повече от 2 (два) месеца от датата на осъществяване на записа. Този период е задоволителен за реализиране на задачите на събирането на този тип данни, подхожда на опциите на техниката и дава гаранции за персоналните данни на лицата, в сходство с духа на посочения Регламент. След приключването на тези периоди записите се заличават автоматизирано.

В интервала от 10 юли 2020 година до 6 април 2022 година НСО е получила неведнъж претенции за даване на видеозаписи от страна на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата или съда. Искания от тези органи, за даване на видеозаписи има и от камерите на други здания и обекти, охранявани от НСО. Това са претенции, по които НСО е предоставяла допустимо най-бързо – в незабавен порядък, видеозаписи от камерите, които употребява и в случай че записите са налични. На други лица – физически или юридически, – записи не се дават ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР