Наблюдението на сливането на две неутронни звезди, което даде възможност

...
Наблюдението на сливането на две неутронни звезди, което даде възможност
Коментари Харесай

Най-важното научно откритие на 2017 г.

Наблюдението на сливането на две неутронни звезди, което даде опция за първи път да се уловят по едно и също време гравитационни и електромагнитни талази, бе несъмнено за научното изобретение на 2017 година от американското списание „ Сайънс “ (Science), предава БГНЕС.

Наблюдението през август „ удостовери няколко астрофизични модела, разкри произхода на доста тежки детайли и стана доказателство за правилността на общата доктрина на относителността на Алберт Айнщайн, както в никакъв случай до момента ", написа Science Editor.

Сблъсъкът сред двете неутронни звезди е настъпил на 130 милиона светлинни години от Земята и генерира дребни вълнички в тъканта на пространството и времето - наречени гравитационни талази, уловени от три великански инструмента на земята, два в Съединени американски щати и един в Европа. 

Тези талази, предсказани от Алберт Айнщайн, са открити за първи път през 2015 година след конфликт на две черни дупки. Те донесоха Нобелова премия за физика през 2017 година за учените, които стоят зад откритието. Те отварят значим нов прозорец за наблюдаване на Вселената, като разрешава да се видят тела, които не излъчват светлина. Да можеш да уловиш съвсем всички събития с темперамент на галактически катаклизми носи заричане за революционна стъпка в астрофизиката “, написа „ Сайънс “. 

Сред другите 10 най-големи научни открития на годината, определени от списанието, са откриването на нов тип орангутан (Pongo tapanuliensis) в уединена гора в Индонезия и ново датиране на череп на 300 хиляди години. Това изобретение избутва обратно със 100 хиляди години първата поява на Хомо сапиенс. Успехът на клинично тестване на генна терапия при деца със спинална мускулна недоразвитост, която е най-често срещаната генетична причина за детска смъртност, също бе посочено като научно достижение на годината. Напредък, който би могъл да отстрани генетичните разновидности, отговарящи за някои заболявания, също е измежду първите 10 на „ Сайънс “. 

Списанието показва страдание за няколко неуспеха в научните области. Цитира се " надълбоко нефункционалните връзки " сред научната общественост и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който откакто се настани в Белия дом, отдръпна Съединените щати от Парижкото съглашение за климата, анулира доста екологични  регламенти и поряза федералния бюджет за научни проучвания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР