Наблюдаващите прокурори по разследването около източването на пари при сторежа

...
Наблюдаващите прокурори по разследването около източването на пари при сторежа
Коментари Харесай

Прокурорите по делото за парите от „Хемус“ си направиха отвод

Наблюдаващите прокурори по следствието към източването на пари при сторежа на лот 5 на Автомагистрала „ Хемус “ са си създали самоотвод. Причината, по думите им, е оказа напън от страна на ГДБОП. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата през днешния ден.

Преди няколко дни от Министерство на вътрешните работи упрекнаха прокуратурата, че отхвърля да работи по следствието, обвързвано с източваните на десетки милиони държавни левове. В същото време от прокуратурата се оплакаха, че им е оказван напън над проверяващи прокурори по случая.

" Предвид формираното от Софийска районна прокуратура досъдебно произвеждане сътрудниците считат, че това би довело до оказване на спомагателен напън по отношение на тях, с което да им попречи да вземат решения по делото. Заради това те са си създали самоотвод пред Софийската апелативна прокуратура. Горестоящите прокурори ще преценяват тяхната основателност и ще преценяват дали има напън, който ще им попречи да продължат и отсега нататък да реализират управление и контрол над следствието ", обясниха пред публицисти градският прокурор на София Илияна Кирилова и заместникът й Иво Илиев.

Кирилова изясни, че в случай че Апелативната прокуратура одобри изложените претекстове от наблюдаващите прокурори и тяхното искане за самоотвод, делото ще бъде разпределено още веднъж на инцидентен принцип на други техни сътрудници. До произнасянето на Софийската апелативна прокуратура те ще продължат да извършват отговорностите си като наблюдаващи прокурори.

Тя заяви и за друга смяна. " С оглед създалата се обстановка прокурорите декларират, че оттук насетне осъществяване на процесуално-следствени дейности, които са предоставени на структурите на Министерство на вътрешните работи, ще се прави в кабинетите на прокурорите, защото по Наказателно-процесуалния кодекс упражняват управлението и надзора по тези досъдебни производства ", изясни още Кирилова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР