Наблюдава се силна диференциация в намалението на цената на хляба

...
Наблюдава се силна диференциация в намалението на цената на хляба
Коментари Харесай

Цените на хляба падат, но не на всеки вид и не навсякъде

Наблюдава се мощна диференциация в понижението на цената на хляба сред типа на комерсиалните обекти и обособените области. Това демонстрира експресно изследване на Института за обществени и синдикални проучвания на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) по отношение на настъпилите промени в цената на хляба след гласуваната мярка с актуализацията на държавния бюджет за нула % Данък добавена стойност върху хляба и брашното, оповестиха от пресцентъра на Конфедерацията.
Изследването е извършено в интервала 6 – 9 юли т.г. в дребни и огромни търговски обекти в 20 регионални града. Наблюдавани са пет типа самун, като са регистрирани грамажите с оглед калкулиране на цената за кг - подаденият грамаж и цена за съответния град се преизчислява в кг.
Резултатите удостоверяват понижение на цените на хляба. Макар и тук-там да се следи спад до 20% в продажните цени на хляба, то осреднените стойности за 20-те града демонстрират по-слабо понижение, в диапазон 2% – 6%.
В съпоставяне с типа на комерсиалните обекти по-силно изразено понижение има в огромните търговски обекти - София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик, в които то доближава до 20 %. В дребните търговски обекти се записва алегорично понижение и доминират градовете, при които цените се задържат на същите равнища.
Различия в степента на понижението се следи и по типове самун. При типовия самун няма спад, а цените се задържат на същите равнища по отношение на месец юни.
След допитване до хлебопроизводителите от следените райони се обрисува настройката за в допълнение понижаване на цените след 11 юли. Производителите от Добрич и Кърджали не дават поръчка за спад на цените. Според тях това се дължи, както на по-ниската продажна цена в тези обитаеми места, която изостава по отношение на регистрираната в страната, по този начин и на по-високите разноски за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати. От изключителна значимост е и спускането на методически насоки за използването на мярката. Според хлебопроизводителите е нужна разяснителна акция за приложението ѝ по веригата.
Резултатите от изследването се поддържат от данните на Комисията за отбрана на потребителите от направените инспекции в интервала 2 – 5 юли т.г. От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите потвърдиха намаляването на цените. Според тях от 11 юли се чака то да е реалност във всички търговски вериги и за всички разновидности самун.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР