Наблюдателният борд на техногиганта Meta, независим орган, създаден за да

...
Наблюдателният борд на техногиганта Meta, независим орган, създаден за да
Коментари Харесай

Най-модерираната дума в Meta се обсъжда от Наблюдателния борд

Наблюдателният ръб на техногиганта Meta, самостоятелен орган, основан с цел да поучава Зукърбърг по какъв начин да се модерират платформите на компанията, разисква в този момент най-модерираната дума в тях. 

Това e " шахид ", арабска дума, която в Корана се употребява главно в смисъла на " очевидец ", само че в актуалния арабски значи " страдалец ".

Според сегашната политика на компанията, използването на думата не е възможно поради политиката им за " Опасни човеци и организации ". Причината е елементарна - тя всеобщо се употребява от ислямисти, прославящи терористични актове. В момента " шахид " се трие от Фейсбук и Instagram, в случай че се отнася към съответен човек.

Според доста араби обаче в ежедневната си приложимост думата се употребява и за хора, които са умряли ненадейно в случай или война. Без безусловно това да важи единствено за терористи.

От Meta признават, че сегашният им метод може да води до несъразмерна модерация, изключително в арабските страни, по тази причина разпорежда на Наблюдателния ръб да реши по какъв начин ще се модерира думата. И предлага две други варианти - да може да се употребява за " рискови " човеци, в случай че потребителят не ги възхвалява, или думата да се отстранява единствено в случай че е по отношение на терористичен акт.

Наблюдателният ръб пък разгласи, че желае отзиви от обществото за това по какъв начин да се действа - и ще събира тези отзиви до 10 април тази година. Решението обаче ще отнеме много повече време.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР