Наблюдателите ни бяха свидетели на едни спокойни избори, но и

...
Наблюдателите ни бяха свидетели на едни спокойни избори, но и
Коментари Харесай

Видяхме проблеми с тайната на вота в неделя, обяви международен наблюдател

„ Наблюдателите ни бяха очевидци на едни спокойни избори, само че и на известни усложнения с преброяването поради направените промени в изборните механизми. От друга страна, изборите бяха добре управлявани. И въпреки всичко, подхванатите неотдавна промени усложняват процеса и несъмнено рефлектираха на тайната на вота “. Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria Тана де Зулуета, началник на задачата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) у нас по време изборите в неделя.

В същото време Зулуета призна, че е имало „ много проблеми, които затрудняваха тайната на вота “ . „ Това е резултат точно от неизпробваната система. Смятаме също по този начин, че направените промени рискуват да компрометират доверието на гласоподавателите в процеса “.

Според наблюденията й се вижда „ отмалялост у българските гласоподаватели, предизвикана от спиралата от избори “.
Именно поради честотата на изборите в страната дадохме редица рекомендации, които все ще не получават отговор.
Тана де Зулуета, наблюдаващ от ОССЕ

По време на изборния ден са били маркирани от представителите на ОССЕ пропуски в протоколите и механически проблеми с машините, някои от които са спрели да работят.

Според Зулуета сега машините по-скоро служат като принтиращи устройства.

„ Препоръката, която насочваме в този момент, е бъдещи промени да се вършат в уместно време и с широкообхватни съвещания. За злощастие развой като връщането на хартиената бюлетина става политически проблем, изключително когато това решение е взето без широкообхватен консенсус и извършени съвещания “, добави тя.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР