Наблус, окупиран Западен бряг – Дуня Ганем стоеше над тялото

...
Наблус, окупиран Западен бряг – Дуня Ганем стоеше над тялото
Коментари Харесай

„Той не е мъртъв!“ Палестинката скърби за сина си, убит от израелските сили

Наблус, окупиран Западен бряг – Дуня Ганем стоеше над тялото на сина си в невярване.

„ Хайде, Джихад, обич моя. Ставай. Хайде да се прибираме “, увещаваше го тя в моргата в понеделник сутринта, галейки лицето на убития си наследник.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Израелски набези в окупирания Западен бряг убий двама, стотици задържани Картографиране на кварталите на Газа, изравнени с неспирни израелски бомбардировки 400 души убити за един ден от израелски офанзиви в Газа завършек на списъка

Тя постави ръка на сърцето му. „ Джихадът е жив. Сърцето му бие “, настоя тя пред десетките близки и другари, пристигнали да я утешат.

„ Просто бъдете търпеливи, за бога “, сподели им тя. „ Джихадът просто спи. “

Тя го сграбчи, до момента в който медиците се опитваха да реалокират тялото му в хладилниците на моргата, отблъсквайки ръцете им и викайки: „ Той не е мъртъв! Ще му е студено там! “

Когато нейните митинги се провалиха и пристигна време да се погребе 29-годишният Джихад Салех, Дуня понесе сина си на раменете си, водейки носачите, които бяха всички мъже.

Дуня се бореше да приказва за сина си, до момента в който плачеше. „ Мечтаех да го видя да се дами “, промълви тя.

Джихад и 17-годишният Мохамад Касим Абу Зар бяха убити от израелската войска по време на нахлуване над село Зауата в северната част на Западния бряг в неделя вечер.

Повече от 20 израелски военни транспортни средства навлязоха в Завата, западно от град Наблус, ускорявайки борби, по време на които армията изстреля бойни патрони и сълзотворен газ по младежи.

Най-малко трима души са ранени, в това число един, който остава в сериозно положение.

Стотици хора участваха на погребалната върволица на Джихад в понеделник.


„ Той обичаше живота “

Израелските сили са умъртвили минимум 95 палестинци в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим и са ранили повече от 1800 от 7 октомври, заяви палестинското министерство на опазването на здравето.

На този ден въоръженото крило на Хамас, групата, която ръководи обсадената линия Газа, предприе офанзиви на израелска територия. Повече от 1400 души в Израел са убити.

Израел отговори с безмилостна бомбардировка в Газа, която продължава през последните 17 дни, убивайки 5087 палестинци досега, в това число 2055 деца и 1119 дами, до момента в който повече от 15 200 души са ранени.

На Западния бряг и в Източен Йерусалим израелската войска ускори ежедневните си набези против палестински квартали, села и градове от 7 октомври. Убийствата на поданици от въоръжени заселници също се усилиха.

Ескалиращото принуждение провокира ежедневни митинги и борби против израелските сили на контролно-пропускателни пунктове, военни бази и селища.

Братовчедът на Джихад Ва’ед Ганем, 19, сподели, че Джихад е бил служащ в Израел, само че неотдавна е напуснал работата си и е сложил количка за кафе в селото си.

„ Той беше елементарен човек. Той обичаше живота. Но откакто неговият братовчед и непосредствен другар, Омайр, беше погубен, той стана друг човек “, сподели тя пред Ал Джазира.

Омайр Лола, на 19 години, беше убит от израелската войска през февруари и умря от огнестрелните си рани през март.

Общо 11 палестинци бяха убити и повече от 100 ранени при бруталната израелска офанзива против Наблус на 23 февруари.

„ Джихад спря да излиза, спря да работи, спря да може да продължи живота си, откакто Омайр беше погубен “, сподели Ва’ед Ганем.

Загубата на другари и семейство при израелски набези е нещо, което претърпяват множеството младежи в окупираната палестинска територия, загубата и контузията постоянно ги белязват за цялостен живот.

Загубата на детето й остави Дуня неспособна да направи нищо повече от това да се сгуши в прегръдките на роднините си, само че тя сподели, че е горда, че може да го води до последното му място за отмора.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР