Наближават Зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг, а с тях и

...
Наближават Зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг, а с тях и
Коментари Харесай

Интересни факти за родното участие на Игрите в Пьонгчанг

Наближават Зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг, а с тях и очакванията за мощно показване на родните участници там. 21 спортисти ще пазят цветовете на България в южнокорейския курорт, а ето и някои по-интересни обстоятелства към тях и делегацията ни.

Най-натоварените дни за българите са първите два

Най-натоварени дни за българите в ПьонгЧанг се обрисува да бъдат първите два от програмата на Игрите. В събота и в неделя са планувани стартове, в които е допустимо съгласно представянето и решението на треньорските щабове да вземат участие по 6-7 наши състезатели дневно.

За сметка на това „ най-постни “ за българите ще са 19 февруари, понеделник, когато нямаме нито едно присъединяване и последният ден на Игрите, 25 февруари, неделя, когато единствено Антония Григорова може да започва в "недолюбваната " от нея класика на 30-километровия ски-маратон.

Пръв ще поведе крайник Владимир Зографски, който ще стартира присъединяване си още преди формалното Откриване – квалификациите на дребната ски-шанца са планувани за 8 февруари, ден преди старта на Игрите.

Дафовска на седми следващи Зимни Олимпийски игри

Българската мегазвезда в биатлона Екатерина Дафовска чупи самобитен връх в зимните спортове като участва на седми следващи Олимпийски игри. Дебютът й е преди 24 години в Лилехамер, когато едвам 18-годишна се класира 13-а в щафетата и 29-а в спринта.

Катя завоюва златото в Нагано през 1998 година, четири години по-късно се подреди пета на 15 км и четвърта на щафета в Солт Лейк Сити, а през 2006 година в Торино има две осми места – на щафета и в нововъведената тогава дисциплинираност всеобщ старт. На последните три форума Дафовска още веднъж е в формалните ни делегации, само че към този момент като олимпийско аташе.

Осми земляк на олимпийската шанца

Владимир Зографски е осмият български ски-скачач, състезавал се на Олимпийски игри. Ангел Стоянов, Владимир Брейчев, Валентин Божиков, бащата Емил Зографски, Захари Сотиров, Георги Жарков и Петър Фъртунов имат участия от 1984 до 2006 година, като най-хубавото класиране е на Брейчев – 19-и на дребната шанца в Сараево 1984.

И още нещо за статистиката: Владо Зографски не е най-младият ни участник, макар, че в Сочи през 2014 година бе единствено на 20 години. В Торино Петър Фъртунов скочи и от двете шанци едвам 16-годишен.

София, Чепеларе, Троян и Самоков с максимален принос за Пьонгчанг

За втори следващи Олимпийски игри безспорен рекордьор по повод население/елитен спорт в състава на делегацията ни е град Чепеларе. Със своите 5400 поданици, той е обезпечил в този момент за Пьонгчанг трима олимпийци – сноубордистът Радослав Янков и биатлонистите Димитър Герджиков и Антон Синапов.

С най-вече олимпийци обаче този път водач е София – петима (при 1.3 млн жители), пред Троян – четирима, само че при население 22 хиляди. С трима в делегацията е и Самоков с 27 000 поданици. Банско с население 9000 има двама представители.

Тука има – тука няма

Всичките 21 български квоти за Игрите в Пьонгчанг са в 6 спорта: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд и шейни - тъкмо както и преди 4 години в Сочи. Още петима спортисти чакаха до последно като запаси в шорттрека, ски-бягането, фристайла, ски-кроса и… скелетона.

За втори следващ път сме без представител в спорта донесъл ни най-вече медали на зимни игри – шорттрек. Няма ни и във фигурното пързаляне, където наша двойка завоюва две международни трофеи и пето място на олимпийски игри.

За сметка на това на втора поредна олимпиада сме със играч в ски-скока, което наподобява утопично при обстоятелството, че в България към този момент четвърт век няма нито една ски-шанца. За първи път след Албервил’92 сме с цялостни тимове в биатлона и при мъжете, и при дамите.

Ски-бягането държи оживен връх

Спортът с най-вече български олимпийци в историята на зимни игри и в този момент си остава ски-бягането. С тримата в Пьонгчанг общата им численост набъбна на 51. С 10-те си представители в Република Корея биатлонът излезе на второ място с 45 и измести алпийците които към този момент са общо с 41.

На противоположния полюс е северната композиция, където единствено един земляк е виждал онлайн Олимпийски игри – Никола Делев се класира 38-и в Сен Мориц през далечната 1948 година

Най-много – минимум

Най-много спортисти сме пращали в Албервил през 1992 година – 30, което куриозно е с един повече даже от единствените Олимпийски игри, на които класирахме хокеен тим – тези в Инсбрук през 1976 година

Най-малко българи взели участие през 1948 година в Сен Мориц и през 1972 година в Сапоро – по четирима. До Игрите в Пьонгчанг общо 180 наши сънародници са стартирали на Зимни Олимпийски игри.

След февруари те към този момент ще са 191, тъй като дебютантите в Южна Корея са 11. Делегацията ни в Пьонгчанг е втората най-многолюдна за последния четвърт век след Солт Лейк Сити (22 участници).

21 българи в Пьонгчанг – доста или малко?

Българските спортисти в Пьонгчанг са 21 в шест спорта. Преди 4 години в Сочи нашите олимпийци бяха с трима по-малко в безусловно същите спортове. Във Ванкувър през 2010 година бяхме 19 също в 6 типа спорт. Общо взето подобен е броят на участниците ни на Зимни Олимпийски игри в последния четвърт век:

2018 Пьонгчанг 21

2014 Сочи 18

2010 Ванкувър 19

2006 Торино 21

2002 Солт Лейк Сити 22

1998 Нагано 18

1994 Лилехамер 17

Най-млад - най-възрастен от нашите в Пьонгчанг

От спечелилите квоти за Пьонгчанг най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години на 18 януари. В състава ни има още двама 20-годишни: Алберт Попов и Камен Златков. Интересно е, че двамата алпийци са родени в два поредни дни в София.

Сред най-младите е и Йордан Чучуганов - на 21 години. На другия полюс са биатлонистът Михаил Клечоров (35 г.) и сноубордистката Теодора Пенчева. Най-много в състава са 24-годишните – четирима са родени през 1993–1994 година, а трима са по на 30 година

Роден през зимата… за зимата

Очевидно има връзка сред рождената дата и увлечението към зимните спортове, откакто близо половината български олимпийци за Пьонгчанг са родени през зимните месеци. Почти една четвърт са рождениците през януари – четирима, през февруари, март и декември са по двама, само че през ноември – нито един.

Най-спортен зимен град е София

Най-спортен град в белите дисциплини се оказва столицата София, който изпраща 5 състезатели в Пьонгчанг – целият ни алпийски ски отбор и двете сноубордистки. С четирима олимпийци е Троян – всички от биатлона, три дами и един мъж. С по трима са Чепеларе и Самоков. Банско е с двама олимпийци, а Берковица, Крумовград, Дупница и Варна с по един.

Шорттрекът е най-ефективния ни зимен спорт

Шорттрекът се оказва най-ефективният зимен спорт за България. При едвам 7 взели участие нашенци на бели олимпиади до Игрите в Пьонгчанг, този спорт е донесъл на страната посредством Евгения Раданова три медала, които са половината от всичките ни досегашни оценки. В класацията следват биатлонът с два медала при 35 взели участие и ски-бягането с един от 48.

Северът настига Юга

Северна България направи мощен пробив и съвсем изравни на Южна в съотношението по готови олимпийци. От състава за Пьонгчанг на Север от Стара планина са родени шестима, на Юг от Балкана – 10 и петима са от централна София.

В Сочи преди четири години съотношението бе 14:4 за южняците. Благодарение на Троян и Чепеларе доста съществено се промени картината по оста Изток – Запад. От състава 12 са родени в Западна България, 7 в Централна и единствено двама в Източна.

Дамите възстановяват позиции

Съществено се е трансформирало съотношението мъже – дами в олимпийските ни делегации по отношение на предходните Олимпийски игри. В Сочи дамите бяха 5 от 18, а в този момент са 9 от 21, което приближава половината. За съпоставяне е пропорцията от последните Летни Олимпийски игри през 2016 година в Рио, където България бе показана от 22 дами и 29 мъже.

Само два спорта с по една поява

Само в два спорта България е записвала по едно-единствено присъединяване на подобен конгрес. За мнозина през днешния ден може би ще прозвучи куриозно наличието ни на олимпийски шампионат по хокей на лед през 1976 година в Инсбрук, където се класираме 12-и. Другият спорт с само присъединяване е северната композиция – през 1948 година в швейцарския Сен Мориц Никола Делев се подреди 38-и.

11 с дебют, две на четвърти подред Олимпийски игри

Единайсет състезатели – повече от половината ни спортисти – ще създадат своя олимпийски дебют в Пьонгчанг. В Сочи бяха девет, само че при 18 участници. С най-вече стаж още веднъж са Александра Жекова и Мария Киркова, за които това ще е четвърта олимпиада.

Жекова носеше българското знаме на Откриването във Ванкувър, а Киркова в Сочи. Трето олимпийско присъединяване записват биатлонистите Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечоров и ски-бегачката Антония Григорова.

За повторно на Игрите ще се появят биатлонистката Десислава Стоянова, ски-бегачът Веселин Цинзов, ски-скачачът Владимир Зографски и сноубордистът Радослав Янков. За останалите 11 това ще е дебютно присъединяване.

Ски-федерацията е безспорен рекордьор

Ски-федерацията е безспорен рекордьор по брой участници на зимни игри. Тя е и единствената с наличие на всички Игри от първата ни поява през 1936 година в Гармиш Партенкирхен.

С четиримата си дебютанти в Пьонгчанг (Алберт Попов, Камен Златков, Йордан Чучуганов и Теодора Пенчева) БФ Ски записва общо 99 олимпийци в историята, като надалеч след нея са биатлонът с 34 и хокеят с 18.

За първи път биатлонът се изравни със ските по бройка в БГ делегация

За първи път в историята биатлонът доближи и се изравни със ските по брой представители в българска делегация на зимни олимпийски игри. Досега шампионата неотменно се държеше от ски-федерацията, с едно разбираемо изключение при присъединяване на хокейния ни тим в Инсбрук’76.

Сега за първи път биатлонът подели водачеството с 10 представители, толкоз са обезпечени и от БФ ски (но в 4 обособени посоки - по трима в ски-бягането, алпийските ски и в сноуборда, плюс един ски-скачач). Извън тези две федерации, единствено шейничките изпращат един олимпиец в Пьонгчанг.

Аякс Троян и Александър Логистик София са водачи измежду клубовете

Аякс Троян и Александър Логистик София са водачи измежду спортните клубове в цялата страна във връзка с брой класирани за олимпиадата състезатели. И двата клуба има по трима представители в делегацията ни за Пьонгчанг.

За Аякс се състезават Стефани Попова, Милена Тодорова и Владимир Илиев, а за Александър Логистик София - тримата от ски-бягането Антония Григорова, Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов.

Семеен кодекс Банско, Амер Спортс и Мотен имат по двама представители, останалите 9 са от разнообразни клубове. Логично болшинството от българските олимпийци са приключили или учат в НСА – общо 13. Трима следват в Благоевград, четирима - в други висши образователни заведения из страната.

Шейничките застигнаха по участници шорттрека

С наличието на Павел Ангелов на улея в Пьонгчанг шейните ще се изравнят по брой участници с шортрека в историята на олимпийските игри. И двата спорта към този момент имат по 13 олимпийски участници, като шейните пласират представител на четвърти подред конгрес, което в последно време е по силите единствено на ските и биатлона.

Само две алпийки до момента на Зимни Олимпийски игри

Мария Киркова е едвам втората ни алпийка, стартирала на подобен конгрес. За нея това е четвърто следващо присъединяване, а другата българка спускала се по олимпийска писта е Надежда Василева, взела участие на слалом през 1998 година и през 2002 година и на великански през 2002 година

Най-млад - най-стар в историята

Виктория Димитрова е най-младата българка, състезавала се на зимни олимпийски игри. През 1992 в Албервил тя бе на 15 година и 253 дни, когато се подреди 17-а във фигурното пързаляне.

На противоположния полюс е Иван Марковски, който бе на 40 години и 170 дни, когато игра последния си мач за хокейния ни отбор на Игрите в Инсбрук през 1976 година (Япония – България 7:5).
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР