Наближава XXI Коледен музикален фестивал 2020 и V Международен балетен

...
Наближава XXI Коледен музикален фестивал 2020 и V Международен балетен
Коментари Харесай

Премиерни заглавия, мюзикъли, опери, симфонични концерти и световна джаз премиера предстоят във Варна

 Наближава XXI Коледен музикален фестивал 2020 и V Международен балетен конгрес 2020 на Държавна опера Варна, в които дружно ще потвърдим, че животът не може без изкуство.

То ни е належащо, с цел да надмогнем страха от Covid и да продължим напред. При всички културни събития се съблюдават прецизно противоепидемичните ограничения с сведен брой на феновете до 30% от потенциала на Основна сцена, оповестяват от пресцентъра на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

За да се обезпечи нужната отдалеченост сред оркестрантите, те излизат от оркестрината на сцената, в това число и при оперните спектакли, които се оферират като концертни осъществявания с костюми. Covid рестриктивните мерки не са безусловно и единствено рестриктивни. Те могат да бъдат и изобретателни, мотивирайки солистите, хористите, балетистите и музикантите да се раздават до дъно във към този момент по-редките, по тази причина и по-стойностни срещи с обичаната аудитория.

С тези мисли артистите на Театрално-музикален продуцентски център Варна чакат своите фенове на 19 ноември, 19.00, Основна сцена, когато XXI Коледен музикален фестивал на Варненската опера започва със специфичен Симфоничен концерт, отдаден на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен. На диригентския пулт ще застане Маестро Георги Николов, за който кариерата на диригент е естествено продължение на работата му като виолончелист и вокалист. Той е от младото потомство диригенти, които изключително харесват на публиката. Завършил диригентство във Виенската консерватория (2017), той още като студент основава и става музикален шеф на " New VIS Orchestra “ (2015), който бързо придобива известност с мащаба и качеството на своите планове.

Солист на първия концерт от Коледния музикален фестивал 2020 ще бъде изключителният български пианист от международна големина Людмил Ангелов, който варненската аудитория обожава. Ще прозвучи Бетовеновия V Концерт за пиано и оркестър, именуван още " Императорски “, а интродукция " Риенци “ от Рихард Вагнер и Недовършена симфония №8 от Франц Шуберт ще дооформят празничната рамка на вечерта. 

Музикалната Коледа не би била допустима без последния хитов мюзикъл на Сър Андрю Лойд Уебър " Любовта в никакъв случай не умира “ (24 ноември, 19.00, Основна сцена), още повече че в България той се играе единствено на варненска сцена. Елегантната режисура на проф. Светозар Донев и Маестро Страцимир Павлов е измежду обичаните спектакли на солистите Пламен Райков – Фантомът и Илина Михайлова – Кристин, тъй като тя им дава опция да покажат цялата мощ на многостранния си гений - вокален и артистичен. Ако към момента не сте гледали " Любовта в никакъв случай не умира “, безусловно ще останете очаровани от дребната огромна артистка Белла Петрова в ролята на Густав, сина на Фантома и Кристин.

Мюзикъл Гала ще радва феновете на жанра с фрагменти от мюзикъли на Андрю Лойд Уебър (8 декември, 19.00, Основна сцена). В този самобитен апотеоз на мюзикъла ще се изявят солистите: Мария Павлова, Жана Костова, Лиляна Кондова, Калина Жекова, Вяра Железова, Белла Петрова, Момчил Караиванов, Борислав Веженов, Свилен Николов, Нейчо Петров, Людмил Петров, Пламен Георгиев, Николай Димитров. В празничния церемония концерт, под режисурата на Сребрина Соколова и диригентството на Страцимир Павлов, собствен дял ще имат хорът, балетът и оркестърът на Държавна опера Варна.

XXI Коледен музикален фестивал сервира още 3 мюзикълa - премиерните от тази година " Чаплин - Мюзикълът “ от Крис Къртис (11 декември, 19.00, Основна сцена) на Борис Панкин, именуван още " режисьора на хитови мюзикъли “; " Парижката Света Богородица “ от Рикардо Кочанте (21 декември, 19.00, Основна сцена) на Петко Бонев, режисьорът, който също е основал прелестни мюзикълни постановки на варненска сцена и " Чикаго “ от Джон Кандър, още веднъж на Борис Панкин (29 декември, 19.00, ФКЦ). За качествата на " Чаплин “, " Парижката Света Богородица “ и " Чикаго “ задоволително добре приказва и името на Маестро Страцимир Павлов, завърнал се от Съединени американски щати в България, с цел да израсне като най-хубавия диригент на мюзикъли в България.

" Чаплин “ е нов бродуейски мюзикъл, акомодация по биографията на един от най-великите актьори на всички времена. Варненската опера получи правата за слагането на мюзикъла с благословията на наследниците на фамилия Чаплин. Зрителите няма да видят поредност от дати и години, а художествени разкази за действителни персони, някои от тях, въпреки и на напреднала възраст, към момента измежду нас. “Представяме историята на Чаплин с извънредно богато мултимедийно решение, което наблюдава пътя му от комедиен артист до популярен кино създател. Работим със сценографа Константин Гарнизов и Ирина Радованова при мултимедията, също с Калоян Божилов, младия български оператор, два пъти притежател на " Златна роза “ от Варна, създател на визията на най-хубавия български филм с интернационално самопризнание " Ага “. Всъщност това е театър за силата на човешкия дух – не по време на война, не по време на зараза, а в това, което всеки ден човек претърпява ", споделя Борис Панкин.

Задължително е да споменем тук извънредно мощния състав от артисти и танцьори, измежду които блестят Мариан Бачев в ролята на Чаплин, Мария Павлова като Ууна Чаплин, Борислав Веженов като брата на Чаплин и Десислава Николова като журналистката, която преследва Чаплин.

" Парижката Света Богородица “, с оркестровка на Данко Йорданов, предлагаме като театрализиран концерт с костюми, със своя драматургия, сценография и хореография. Зрителите ще видят импозантната парижка катедрала без провалите от последния унищожителен пожар, в цялото й великолепие, възкресена със средствата на 3D мапинга. А песенните номера, измежду които и международни шлагери, се извършват на истинския им език. В ролята на Квазимодо се превъплъщава Велин Михайлов, а в ролята на Есмералда – Калина Жекова.

" Чикаго “ с превъзходната хореография на Анастасия Неделчева и невероятните осъществявания на Мариан Бачев, Лилия Илиева, Десислава Николова, Борислав Веженов и целия екип е едно динамично, трагично и красиво зрелище, което безусловно зашемява феновете на всички подиуми, където е играно до момента.

Операта, несъмнено, е главен приоритет и по тази причина Коледният фестивал сервира три от най-хубавите постановки на Държавна опера Варна – премиерните от това лято " Бал с маски “ (27 ноември, 19.00, Основна сцена), диригент Григор Паликаров и " Макбет “ от Джузепе Верди, диригент Стефан Бояджиев (4 декември, 19.00, Основна сцена), както и " Норма “ от Винценцо Белини, диригент Сунай Муратов (10 декември, 19.00, Основна сцена).

Шедьовърът на Верди " Бал с маски “, с впечатляващата трактовка на фамозния испански режисьор и сценограф Игнаси Кристиа, събра овациите на Опера в Летния спектакъл. Този създател от международната сцена бе впечатлен от мощната оперна традиция във Варна и опцията за кариерно израстване на оперните артисти - нещо, което съгласно него Барселона няма. Много плодотворна се оказа колаборацията сред режисьора и диригента, в която диригентът се стреми да възвърне от партитурата музикалното мислене на Верди, а режисьорът се възползва оптимално от либретото на Сома. И в този тандем сред музика и драма се пресичат театралната и музикалната позиция по допустимо най-хубавия метод. Резултатът, ще се убедят сами феновете, е един органически и извънредно въздействащ прочит. На сцената ще приветстваме огромните български оперни гласове Иван Момиров – Рикардо и Венцеслав Анастасов – Ренато, дружно с Димитринка Райчева – Амелия, Ирина Жекова – Оскар и други

" Макбет “ от Джузепе Верди е последната режисура на незабравимия основен режисьор на оперния спектакъл във Варна Кузман Попов, който в края на октомври пое по безконечния си път. Невероятно проницателен създател, свързал целия си артистичен път с Варненската опера, той пресътвори на нашата сцена съвсем всички заглавия от международната оперна съкровищница. Авторският му натюрел победи в постановките от последните години, в които като режисьор и сценограф той сътвори вълнуващи мостри на оперното творчество. В тях изрази най-пълноценно себе си, като обогати правилата на класическата постановка с усета си за актуалност и по този начин придаде нов искра на операта.

Всичко това важи с цялостна мощ за " Макбет “, чиято бравурна премиера от това лято надълбоко докосна сърцата на меломаните, както и за " Норма “ от Винценцо Белини, отличена на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора (2017). С основните герои в " Макбет “ в този момент ще ни срещнат Пламен Димитров - Макбет, Габриела Георгиева - Лейди Макбет и Иван Момиров – Макдъф. В основните персонажи от " Норма “ ще се превъплътят: Елена Росси от Италия – Норма, Валерий Георгиев - Полионе, Даниела Дякова- Адалджиза, Гео Чобанов – дебют като Оровезо.

XXI Коледен музикален фестивал ще сервира на 30 ноември 2020, 19.00, Основна сцена и една международна премиера. Това е " Jazz Cats Symphony ", юбилеен авторски план на Христо Йоцов, перкусионист, композитор, професор, една от огромните фигури на актуалната джаз сцена. Освен неговите барабани, в " Jazz Cats Symphony " ще чуем Арнау Гароффе – тенор, саксофон, Любо Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентството на Маестро Ганчо Ганчев. Проектът се осъществя с поддръжката на Министeрството на културата. Да напомним тук, че Христо Йоцов направи във Варна и международната премиера на своя мюзикъл " Сън в лятна нощ “ (2018).

" Котешкият " план е доста специфичен за Христо Йоцов, който от дълго време съжителства с котки и твърди, че познава и схваща тези невероятни създания. Освен това " Cats " е нарицателно за джазовите музиканти по света; освен това - това е и тип ценз за равнище и професионализъм. И по този начин, Христо Йоцов основава " Jazz Cats " през 2016 година, в началото като клубен план, въодушевен от би-боп традицията. Майсторството на четиримата музиканти и високата степен на сила довеждат до обогатяване и нашарване на репертоара, което трансформира плана в концертен и фестивален. През 2017 година е публикуван първият албум " Jazz Cats ", с който групата концертира в страната на фестивални и клубни подиуми. През март 2018 година " котките " изнасят с огромен триумф концерт в Барселона, родния град на Арнау. Следва вторият албум " Jazz Cats 2 " с по-фюжън темперамент. Междувременно планът се разраства до “Jazz Cats Symphony " през 2020 и международната премиера във Варна, с която огромният музикант отбелязва своята 60-годишнина.

Обичаният от всички обичаен Коледен концерт, в този момент с първокласните солисти Ирина Жекова (сопран), Мария Павлова (сопран), Иван Момиров (тенор) и Иво Йорданов (баритон), ще има 3 издания (17 декември, 22 декември, 23 декември, 19.00, Основна сцена). На диригентския подиум ще застане младият български диригент Димитър Косев. Той получава музикалното си обучение в Prayner Konservatorium – Виена, със компетентност диригентство и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер, като асистира и на проф. Йозеф Щолц в класа по оперно майсторство. През 2014 година на 21 години приключва Консерваторията с цялостно отличие. Работи с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra, дебютира в България (2013), дирижира новогодишния концерт на Русенската филхармония (2015) и коледния концерт на Софийската филхармония (2018). Работи в Старозагорската и Русенската опера, за чийто основен диригент е определен през лятото на 2020 година След първата премия за съвременна музика на Vienna Young Pianiasts (2006) и за осъществяване на Едвард Григ (2007), Димитър Косев печели още състезания и оценки, измежду които премията на JCI " Най-изявените млади персони на България “, златна значка " Русе “ и " Златно перо “на Радио Classic FM и Галерия " Макта “ (2019).

АКЦЕНТИ В V МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН ФОРУМ – ВАРНА 2020

23 ноември – 23 декември 2020

Нови и одобрени заглавия, измежду които коледната класика " Лешникотрошачката “

Магията на балета е наложителна част от коледното въодушевление и от Международния балетен конгрес, който Държавна опера Варна провежда за пети път. В продължение на един месец, от 23 ноември до 23 декември 2020, на балетната сцена ще шестват нови и одобрени заглавия от репертоара на театъра. С балетното си и артистично майсторство ще радват артистите от балетната натрупа на Варненската опера, чийто образ оформят балетисти както от България, по този начин също и от Русия, Испания, Италия и други страни.

Началото слага истинският балетен театър " Танцувай с нас (23 ноември, 19.00) на балетния възпитател и хореограф във Варненската опера Светлана Тоншева, чиято сполучлива кариера е обвързвана с Кремълския спектакъл. В нейната хореография музиката на Рамо, Фаркаш, Хупфат, Бизе, Понкиели оживява със солистите от балетната натрупа, духов квинтет " Хабанеро " и музиканти от оркестъра на Варненската опера, водещ е артистът от Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ Ивайло Иванов.

Следват балетите " Жизел “ от Адолф Адам (1 декември, 19.00), " Лебедово езеро “ (9 декември, 19.00), Балетна церемония (15 декември, 19.00) и наложителната по Коледа " Лешникотрошачката “ от П. И. Чайковски с 3 представления (18 декември, 19.00; 19 декември, 11.30; 19 декември, 19.00).

Спектаклите на " Лебедово езеро “ и " Лешникотрошачката “ се посвещават на 180-годишнината от рождението на най-великия балетен композитор П. И. Чайковски.

Хореографията на Балетната церемония е дело на Светлана Тоншева, а останалите хореографски прочити носят стила на Сергей Бобров, основен балетмайстор на Държавна опера Варна, един от изтъкнатите представители на огромната съветска балетна школа, приета в целия свят.

Артистите на Театрално-музикален продуцентски център Варна приготвят XXI Коледен музикален фестивал и V Международен балетен конгрес – Варна 2020 с доста внимание и обич. За да посрещнат уместно своите фенове, тъй като те са тези, които ги въодушевяват и вършат празника споделен и същински.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР