Наближава. Черният петък. Един ден в годината, в който всички

...
Наближава. Черният петък. Един ден в годината, в който всички
Коментари Харесай

Преди години Черният петък е бил наистина черен, днес е просто повод за разпродажби и харчене на пари

Наближава. Черният петък. Един ден в годината, в който всички бъркат надълбоко в портфейлите си и се радват на огромните отстъпки на магазините.

Как обаче поражда този прославен Черен петък?

Черният петък, прочут още и като Black Friday, води началото си от Съединени американски щати. Пада се тъкмо след Деня на благодарността (който постоянно се чества в четвъртия четвъртък на месец ноември). Има разнообразни хипотези за това по какъв начин е зародил и от кое място идва името му.

Една от теориите споделя за финансова рецесия в Съединени американски щати, случила се в петък, 24 септември 1869 година - провокирана от двама вложители, сринали пазара на златото и довели до всеобща финансова суматоха и банкрути.

Друга доктрина споделя, че през 50-те години на предишния век мениджърите на заводи и предприятия почнали да назовават деня след Деня на благодарността „ Черен петък “, тъй като доста чиновници не желали да вървят на работа, удължавали празника си и това водело до огромни загуби за компаниите.



Съществува и друга доктрина за последния петък на ноември, обвързвана с черното мастило, което счетоводителите употребявали, с цел да отбележат, че към този момент не са " на алено ", а на облага.

Но истината май е на страната на последната доктрина, съгласно която последният петък на ноември бил наименуван " черен " за първи път във Филаделфия, Пенсилвания, през 1960 година И в действителност има връзка с Деня на благодарността.

Наричали го по този начин, тъй като жителите на Филаделфия задръствали пътища и автомагистрали, с цел да се приберат при фамилиите си за празника, а това постоянно водело и до голям брой произшествия.

Има още една доктрина за произхода на този ден. Тя е обвързвана с Деня на благодарността, който е в четвъртък. За този ден всички търговци зареждали стока на макс, а на идващия ден продавали всичко, което не са съумели - на доста ниски цени.


От 80-те години насам " Черният петък " стартира да се свърза само и единствено с предпразничното извършване на покупки, което превзема целия свят и се придвижва бързо оттатък Океана. Въпреки че доста американци към този момент недоволстват против нервността на този ден и усещат по какъв начин тя измества духа на празника на благодарността, магазините и търговците записват все по-големи доходи от разпродажбите си всяка година, написа България Он Еър.

  " Черният петък " през днешния ден е трансфорат в " златна мина " от търговците. Както и за огромна част от потребителите, които намират от дълго време мечтани неща на положителни цени...

За нас, българите обаче, черният петък няма да донесе кой знае какъв брой страсти и наслада, поради обстоятелството, че множеството хора не съумяват да си платят сметките и да обезпечат нужното на фамилията си. Не единствено този, само че евентуално и идващият.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР