Наближава битката за Абу Камал – последният голям сирийски град

...
Наближава битката за Абу Камал – последният голям сирийски град
Коментари Харесай

Овладяването на сирийския град Абу Камал може да е най-кръвополитната операция на армията

Наближава борбата за Абу Камал – последният огромен сирийски град под контрола на терористите от ИД. Участниците обаче може да са повече, в сравнение с при всяка друга борба във войната с „ Халифата ”. В региона на сирийско-иракската граница се доближават многочислените сили на Хашд аш-Шааби откъм Ирак и сборните отряди на Хизбула, Лива ал-Фатемиюн и Сирийската войска. Покрай Ефрат по десния (западен) бряг с боеве настава 4-и корпус на САА, към които скоро ще се причислят „ Силите на Тигъра”. По левия (източния) бряг се движат проамериканските Сирийски демократични сили (СДС), чието ядро са кюрдските отряди на YPG.

Сирийските и иракските сили от дълго време си взаимодействат и сред тях няма да зародят проблеми даже при положение на непредумишлен „ другарски огън”. Не такова е ситуацията със Съюз на демократичните сили, които арабското население не ги обича за сепаратизма им. А в този момент, когато те превзеха територии от суверени страни и желаят автономност, това се трансформира в злоба. Нещо повече, доста племена, влизали по-рано в състава на ИД, в този момент се включиха в редовете на Съюз на демократичните сили.

Терористите на собствен ред няма накъде де отстъпват и не чакат благосклонност, по тази причина не се чака вземането на пленници.

Небето в региона занапред е станало тясно: иракска, сирийска и съветска авиации работят изцяло законно, а обединението на Съединени американски щати изобщо не е канена. Затова обстановката към идната борба за Абу Камал основава огромно напрежение, изключително с отчитане на търканията сред вътрешните и външните играчи в сирийския спор.

Събраните военни сили основават чувство, че страните нямат самообладание да завладяват града и да стартират последната същинска борба за стратегическите нефтени залежи в Сирия.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР