На5 февруарипочитамепаметта на света мъченица Агатия.От старогръцки името означава добра.За

...
На5 февруарипочитамепаметта на света мъченица Агатия.От старогръцки името означава добра.За
Коментари Харесай

Почитаме днес паметта на света мъченица Агатия - на старогръцки името означава добра

На5 февруарипочитамепаметта на света мъченица Агатия.От старогръцки името значи " добра ".

За мъченичеството наСвета Агатае непокътнат античен разказ( “Passio ”) от V в.

Родена е в благородно семейство в Катания (Сицилия) през първата половина на III в. Като доста други девици християнки от това време, тя взема решение да посвети напълно живота си на работа на Бога.

Когато при император Деций стартират повсеместни преследвания против християните, в Сицилия римските управляващи също им подреждат да въздадат обществено респект към езическите божества. Агата отхвърля да съобщи своята религия и по тази причина е подложена на унижения и мъчения, по време на които усеща силата на Божията поддръжка. Остава непреклонна във верността си към Христа макар ужасните изтезания.Почитана е доста в целия християнски свят, изключително в родната си Катания.

В средата на III век император Деций почнал грубо гонение срещу християните.Било заповядано да ги предават на мъчения и гибел, в случай че не почитат императора като провидение и не принасят жертви пред неговите скулптури и другите езически идоли.

Тогава в град Палермо, остров Сицилия, живеела млада християнка на име Агатия(името е гръцко, тъй като Южна Италия и Сицилия били колонизирани от гърци и тяхната просвета отчасти се пази досега). Тя била от благороден жанр и се славела с хубостта и добродетелите си. Рано наследила от родителите си огромно благосъстояние, само че Агатия малко ценяла земните богатства, обичала Бога повече от всичко на света. Затова, когато до Сицилия стигнала новина за гонението срещу християните, тя почнала да се готви за страдалчество. Действително, локалният шеф Квинтиан не просрочен да прати бойци за известната в региона християнска благодетелка Агатия. Девойката, като чула за тяхното идване, се помолила на Бог и по-късно умерено и самоуверено отишла с бойците в град Катания.

Квинтиан я настанил у една богата жена-езичница, която дружно с петте си дъщери водела разточителен и грешен живот.Той поръчал на тази жена да използва всички усилия, с цел да отвлече Агатия от нейната религия. Жената изпълнила повелята на шефа, само че не съумяла да й внуши обич към земните наслади и по този начин да я притегли към езическите обреди.

Квинтиан видял, че увещанията са напразни и повикал Агатия на съд.Девойката умерено и самоуверено с безапелационни доводи потвърдила пред шефа и чиновниците му лъжливостта на езическите богове, само че той не желаел повече да я слуша, а заповядал да я бият и след това я затворили в тюрма. В идващите дни още веднъж я уговаряли да се отхвърли от Христос, мъчили я още по-силно и скоро Агатия умряла от раните си в затворническата килия в 251 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР