На Земята има доста примери за материали, които са по-скъпи

...
На Земята има доста примери за материали, които са по-скъпи
Коментари Харесай

Защо иридият е по-скъп от златото

На Земята има много образци за материали, които са по-скъпи от златото. От блестящите диаманти до лъскавия родий – най-ценните естествени запаси в света могат да доближат високи цени. Но какво можем да кажем за иридия?

Иридият е химичен детайл с атомен номер 77 и се отнася към преходните метали. При стайна температура той е корав. Според Кралското сдружение по химия наименованието му произлиза от гръцката дума Iris, която значи дъга и идва поради мощно оцветените му съединения. Подобно на златото, иридият е много нереактивен и има доста висока компактност и температура на размразяване. Всъщност той е най-устойчивият на разяждане детайл в границите на Периодичната таблица.

Английският химик Смитсън Тенант е индивидът, на който се приписва най-голяма заслуга за откриването на детайла – все пак доста хора, в това число френските химици Е. В. Коле-Дескотилс, А. Ф. Фуркроа и Н. Л. Воклен, евентуално са се натъкнали на иридия почти към 1803 година в платинени руди. Металът е открит посредством разтваряне на платина в царска вода (aqua regia) – примес от доста мощни киселини.

 Dissolution of gold in aqua regia (II)

Злато се разтваря в царска вода

Като се има поради високата компактност на този метал, рядката чиста форма на иридия не се употребява изключително доста – в действителност тя може даже да не съществува в природата. Повечето руди (в Южна Африка, Аляска, Бразилия, Мианмар и Русия) съдържат единствено дребен % от веществото.

Вместо това материалът се комбинира с платина, с цел да се основат сплави, които нормално съдържат 5-10% иридий. Тези сплави се употребяват за бижута, върхове на химикалки, хирургически метали и електрически контакти.

Към момента на писане на публикацията цената му е 4500 $ за тройунция, до момента в който цената на златото е към 2082 $ за тройунция. Време е да ревизирате писалките си!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР