На заседанието на МС беше разгледано и прието решение, което

...
На заседанието на МС беше разгледано и прието решение, което
Коментари Харесай

От 24 април България спира временно вноса на редица продукти от Украйна, транзитните коридори остават

На съвещанието на Министерски съвет беше прегледано и признато решение, което лимитира краткотрайно достъпа на редица артикули, с генезис Украйна до територията на България, сподели на брифинг на министъра на земеделието Явор Гечев в Министерския съвет.

Решението ще влезе в действие от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 година

" България последва на процедура образеца на три други страни, с опасенията, че първо: нашият пазар в действителност е задоволително пренаситен от култури, имаме продукция за няколко милиарда, което считаме, че в случай че не вземем спомагателни ограничения, мъчно ще я осъществяваме на пазара и ще поносим съществени загуби. Третият ни мотив е, че по този начин или другояче към този момент спретите коридори от редица европейски страни, ще бъдат още веднъж пренасочени към коридора, който е през Румъния и надлежно по-късно през България. Българското държавно управление реагира съгласно информацията и пълномощията, които има. Включително има съществени опасения от прилежащи страни във връзка с фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от страните имат унищажена продукция, има позитивни проби за неразрешени в Европейски Съюз препарати. На тази база беше взето това решение ", сподели Явор Гечев.

Това решение изключва преноса на артикули за трети страни.

" Коридорите на взаимност би трябвало да продължат да се реализират ", сподели земеделският министър.

" Ние считаме, че устойчивото решение е общоевропейско решение на казуса. Това през днешния ден е една последна мярка, само че бяхме принудени, тъй като няколко страни започнаха едностранни ограничения и рискът за България се усили съществено. Експертите направиха разбор на ограниченията. Подкрепата ни за Украйна продължава. Днес ще имаме среща с Европейска комисия. Има по-сериозно схващане от тяхна страна какъв брой значим проблем е това за нас. 16% от заетите са в земеделиеот, над 7 милиарда продукция. Ние не можем да позволим българските производители да бъдат наранени по този метод. Продължаваме разговора с Европейска комисия. Гарантираме преноса през територията на Българияя. Очакваме трайно решение от Европейска комисия, гарантиращо, че това са коридори на взаимност, а не продукцията да остава в страните към спора ", сподели от своя страна икономическият министър.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР