На заседание на Областната епизоотична комисия в Перник бе взето

...
На заседание на Областната епизоотична комисия в Перник бе взето
Коментари Харесай

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради АЧС

На съвещание на Областната епизоотична комисия в Перник бе взето решение цялата територия на област Перник да бъде оповестена за санитарна зона. Мярката се подхваща, с цел да не се допусне болестта от Африканска чума по свинете /АЧС/ в района.

Собствениците на свине, отглеждани в стопанства вид "заден двор ", са призовани до 10 септември да подхващат доброволното им умъртвяване. Всеки собственик, който се погрижи за своите животни, консервира месото им и обезпаразити и дезинфекцира пространствата, в които са били, ще получи сумата от 300 лева за застраховане на санитарно-хигиенните дейности, съобщи регионалният шеф Ирена Соколова.

Тя означи, че грижата за здравите свине сега, както и за възобновяване на популацията през идната пролет, изисква предприемането на превантивните дейности. На съвещанието бе посочено, че Перник е измежду трите области в страната, които на този стадий не са наранени от болестта. Съобщено бе, че проба от умряло прасе в земенското село Габров дол е изпратена в сертифицирана лаборатория в София, от която до дни се чака изясняване на аргументите на гибелта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР