На закуска, обяд или вечеря – повечето хора ядат хляб.

...
На закуска, обяд или вечеря – повечето хора ядат хляб.
Коментари Харесай

Не мажете на филията си следните четири мазнини – от тях се дебелее!

На закуска, обяд или вечеря – множеството хора ядат самун. И това не е неприятно, тъй като хлябът – най-малко пълнозърнестият -  ни доставя с редица здравословни субстанции. Но що се отнася до мазнината, която нанасяме от горната страна, елементарно можем да сбъркаме, тъй като за задачата най-често се употребяват артикули, от които се дебелее. Ето кои мазнини би трябвало да избягвате върху филията си:

Масло. За маслото дълго време се твърдеше, че е нездравословно. Но разнообразни проучвания демонстрират, че това не е напълно правилно. Тази лой се създава на основата на млечни артикули и заради това съдържа скъпи субстанции като белтъчини, калций и йод. Но поради наличието му на наситени мастни киселини и високия брой калории (над 700 на 100 грама) маслото би трябвало да се употребява умерено. Който яде доста масло и други богати на мазнини артикули, рискува да се снабди с наднормено тегло, което от своя страна усилва риска от заболявания, като тлъст черен дроб, диабет или сърдечно-съдови проблеми.

Маргарин. Много хора протягат ръка към маргарина, тъй като желаят да избегнат маслото. Но той не е безусловно по-здравословен, защото за разлика от маслото растителната лой не е натурален артикул. Маргаринът се създава промишлено и в този развой може да се образуват нездравословни транснаситени мастни киселини, които, апропо, покачват равнището на неприятния холестерол. Наистина, спрямо маслото маргаринът съдържа по-малко мазнини, само че все пак калориите си остават приблизително 700 на 100 грама. Който се стреми да отслабне и да се храни природосъобразно, би трябвало да се въздържа както от масло, по този начин и от маргарин.

Мас . При маста става дума за разтопена лой, добита най-често от прасета или гъски. Животинската мехлем е богата на наситени мастни киселини, които благоприятстват възпаленията. За разлика от нея растителната мехлем съдържа скъпи ненаситени мастни киселини. Въпреки това и двата типа са формирани от съвсем 100 % мазнини, заради което искащите да отслабнат би трябвало да ги заобикалят отдалече. Освен това със своите 800 калории маста е по-калорична и от маслото, и от маргарина.

Гхи. Гхи съставлява пречистено краве или биволско масло, от което посредством следено загряване е извлечена водата и всички млечни съставки. В резултат на това гхи – сходно на маслото – е богато на наситени мастни киселини. Но лабораторните проучвания са посочили, че тази лой е с най-високото наличие на оксидиран холестерол, наименуван още оксистерол. Той предизвиква възпаленията в организма и поврежда клетките, което основава предпоставки за разнообразни болести. Освен това със своите 900 калории на 100 грама гхи е доста по-калорично от маслото или маргарина и съдържа повече мазнини от елементарното масло. Ето за какво преследващите стройна фигура би трябвало да избират здравословни други възможности върху филията си – да вземем за пример котидж сирене или авокадо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР