На закрити заседания три поредни седмици ще се събере Националният

...
На закрити заседания три поредни седмици ще се събере Националният
Коментари Харесай

БСП започва предизборни смени на шефове и водачи на листи

На закрити съвещания три следващи седмици ще се събере Националният съвет на Българска социалистическа партия, с цел да приготви партията за изборите. Предстоят смени в тясното управление - Изпълнителното бюро, в предизборния щаб и на водачи на листи в районите с неприятни резултати на 4 април, както и приемане на проект за деяние за предварителните избори на 11 юли, написа "Сега ".
За първи път от над 20 години на изборите на 4 април лявата партия бе трета политическа мощ с едвам 480 146 гласа, което е на половина по-малко от преди четири години, когато за социалистите са дали своят вот 955 490 души. В 45-ия парламент, чийто живот бе по-кратък от месец, Българска социалистическа партия имаше единствено 43 народни представители при 80 в предходния.
Пленумите бяха планувани, откакто няколко социалисти отпред със служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов желаеха съвещание на управлението, на което да се дефинират задачите на Българска социалистическа партия за идните избори. Докато тече първият пленум от критици на водача Корнелия Нинова като Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Ана Пиринска и други ще се учреди Идейно-политическо обединяване в Българска социалистическа партия "Платформа "Социализъм ХХІ век ".

Кой в Българска социалистическа партия ще дава отговор за изборите?
Първият пленум на Националния съвет на Българска социалистическа партия е в събота (15 май), като се чака водачът Корнелия Нинова да направи разбор на предизборната конюнктура и да предложи проект за деяние на база на разбора на резултатите от 4 април. На "Позитано " 20 признават, че са претърпели тежка загуба и даже питаха структурите по места за слабите моменти. Според социалисти се чака да се предложи акцията да се води на лъчове, да се възнамеряват повече срещи по места с хората и други Не е известно какви средства партията ще успее да вложи в пропаганда, защото към този момент похарчи огромна част от дотацията за предходните избори, считат партийци.
Днес би трябвало да бъде определен нов избирателен щаб. Не е известно дали депутатът Георги Свиленски ще остане отпред или ще бъде заменен. Негови заместници сега са Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев.
Смени ще има и в тясното управление на Българска социалистическа партия, откакто на 5 април вместо водачът цялото Изпълнително бюро подаде оставка след изборната загуба. Според социалисти няма по какъв начин да се резервира настоящето управление, в което вземат участие 22 души, и Корнелия Нинова ще би трябвало да направи най-малко няколко смени в бюрото.
Кои ще са те обаче зависи от нея и евентуално ще се разбере на 22 май, когато е вторият пленум, в чийто дневен ред е точката. Според партийци всички членове на управлението се считат за близки до водача, само че след изборната загуба Янаки Стоилов и Крум Зарков желаеха оставката й. Очаква се каквото и да е предлагането на водача за промени, да бъде признато, защото опозицията й има 30-40 от 185 гласа в Националния съвет.

Кои ще са претендентите за депутати?
На втория пленум (на 22 май) ще се утвърдят водачите на кандидат-депутатските листи, както и местата на гражданските претенденти и съдружните сътрудници. Макар и съгласно социалисти да е тръгнала нова процедура по номинации в партийните структури по места, водачи се чака да се дефинират по волята на водача и тясното управление.
На 4 април "Позитано " 20 заложи най-вече на депутати с опит за водачи на листи, като имаше единствено пет-шест нови лица. Сега се чака някои от водачите да запазят местата си, само че други от регионите с неприятни резултати - без народен представител или с един мандат в огромен регион, да бъдат заменени. В листата за промяна съгласно социалисти са водачите в Кърджали (сега Петя Михалевска), Разград (сега Таско Ерменков), Хасково (сега Велизар Енчев) и други. Има рецензии и към резултатите в Благоевград, Враца и Смолян.
На последния пленум (на 30 май) ще бъдат одобрени местата на другите кандидат-депутати в листите. Обикновено няма разбърквания в препоръчаните от локалните структури описи, само че на предходните избори "Позитано " 20 пренареди листата в Пловдив, която бе повлияна от изключения от Българска социалистическа партия Георги Гергов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР