На втората среща на върха Русия-Африка, планирана за днес и

...
На втората среща на върха Русия-Африка, планирана за днес и
Коментари Харесай

Западни издания: Путин се среща с африкански лидери в опит да възстанови имиджа си

На втората среща на върха " Русия-Африка ", планувана за през днешния ден и на следващия ден, се чака съветският президент Владимир Путин да се опита да успокои африканските си сътрудници, част от които се тормозят от последствията на войната в Украйна, написа в. " Монд ".

Идеята на срещата е да се отрази позитивно на накърнения облик на съветския президент и да бъде разсеяно усещането, че Русия е в интернационална изолираност. Планира се срещата на върха " Русия-Африка ", която ще бъде извършена в Санкт Петербург, да ни покаже един Путин в мощна позиция, като това е обвързвано с опитите на съветския президент да възвърне имиджа си пред африканските водачи, чийто континент е подложен в изчаквателна позиция поради турбуленциите, съпътстващи нахлуването в Украйна.

Очаква се Путин и водачите на африканските страни да си създадат фамилна фотография, която да стане олицетворение на концепцията за " многополюсен свят " - това ще е от основно значение при осъществяването на задачата за дипломатическа реабилитация. " Монд " обаче обръща на обстоятелството, че броят на африканските водачи, които ще вземат присъединяване в срещата, ще е много по-малък от този през октомври 2019 година, когато се състоя първият подобен конгрес. Френското издание твърди, че в срещата тази седмица ще вземат участие единствено 21 африкански водачи, като акцентира, че през 2019 година те са били 43.

Западните страни интензивно призоваваха африканските си сътрудници да не вземат участие в срещата в Русия. На фона на тези апели част от африканските водачи, като да вземем за пример президентът на Демократична република Конго Феликс Чисекеди, се отхвърлиха от присъединяване в последния миг. Източник от президентството на ДР Конго обаче акцентира, че решението на президента се дължало не на " натиска от страна на Запада ", а на " проблем с графика на президента, който първо би трябвало да мине през Киев, а по-късно да отиде в Санкт Петербург ". Източникът признава, че е имало прояви на напън, само че че те не са били " нещо прекомерно неприятно или ново: има такива от началото на войната в Украйна ".

Нахлуването в Украйна промени разположението на силите в Африка. Преди четири години на срещата в Сочи наблюдавахме една завоевателна Русия, която след четвърт век на неявяване от Африка след краха на Съветския съюз, още веднъж откри наличие на този континент. Моделът на наличие беше невиждан - чрез частната военна компания " Вагнер ", натоварена с разграбването на африкански запаси, и посредством интервенции за въздействие в киберпространството. Днес затъването на съветската войска на фронтовете в Украйна, въпросите, свързани с хипотетичната накърнимост на властта в Русия, както и неподходящото икономическо влияние на войната върху Африка (под формата на инфлация и липса на сигурност по продоволствените въпроси) са мотив за подозрения в някои африкански държавни управления, обобщава " Монд ".

Британският в. " Таймс " също обръща внимание на обстоятелството, че броят на африканските водачи, които ще вземат участие на срещата на върха тази седмица, ще е по-малък от този през 2019 година " Таймс " написа, че това ще е следващото " оскърбление за президента Путин, което още повече ще подрони напъните му да покаже, че нахлуването в Украйна и интернационалните наказания не са съумели да го изолират ". Според английския ежедневник е показателно, че на срещата няма да участват водачите на огромни африкански страни като Нигерия и ДР Конго.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР