На всички ни се случва да не спим достатъчно. Напрегнатото

...
На всички ни се случва да не спим достатъчно. Напрегнатото
Коментари Харесай

3 стъпки за възстановяване от хронично безсъние

На всички ни се случва да не спим задоволително. Напрегнатото и забързано всекидневие постоянно изяжда от времето ни за сън. Този метод на живот естествено вреди на организма доста повече от това да усещаме, че ни се спи.

Хроничното недоспиване се отразява на механизмите за възобновяване на мускулите, ставите, сухожилията, нервната система, сърцето и съдовете.

Намаленото количество сън провокира нараснала секреция на кортизол в организма, което покачва и равнищата на стрес, може да докара до влошена съгласуваност, понижено време за реакция, да повлияе силата, енергийните равнища в организма, да утежни настроението и да компрометира реакциите ви и способността за взимане на бързи решения.

Важно е да извършите всичко допустимо да подобрите качеството на съня, както и да увеличите времето за спане до 7-8 часа.

Освен да си наложите да спите повече и да си лягате в точния момент, какво още бихте могли да извършите, с цел да възстановите организма си от неналичието на сън?

Кажете „ не “ на въглехидратите и кофеина следобяд

Приемът на въглехидрати и кафе следобяд, а да не приказваме за вечерно време, е пагубно за съня и организма. Можете да си позволите елементарни и комплицирани въглехидрати, намиращи се в зеленчуците, само че не и рафинирани захари. Те предизвикат прилив на кортизол, който освен провокира спомагателен вкус, само че и компликации в заспиването.

Кофеинът пък е стимулант, който дава чувство за прилив на сила вместо да успокои организма и нервната система, с цел да я приготви за сън. Достатъчното седене на слънчева светлина денем също способства за образуването на витамин D в тялото, имащ регенериращи свойства и тягостен напрежението и възпаленията в организма.

Ароматерапия

Силата на ароматите не би трябвало да бъде подценявана. Те могат да оказват помощ доста в битката с безсънието и компликациите в заспиването. Етеричното масло от лавандула и мента са идеални за задачата.

Освен че успокояват нервната система и съкратяват времето за заспиване, маслата от мента и лавандула подтикват бдителността и паметта. Етеричното масло от розмарин пък усъвършенства активността на мозъка.

Поговорете с някого

Звучи като занятие, което би ви разсеяло и разсънило, само че в действителност не е по този начин. Според проучванията обществените контакти усъвършенстват съня и упражняват позитивно въздействие върху процесите в организма. Освен това приятният диалог или общуването с непосредствен човек подтиква изобретателното мислене и усъвършенства концентрацията.
/az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР