На всички ни се е случвало да се събудим недоспали

...
На всички ни се е случвало да се събудим недоспали
Коментари Харесай

Ето как да компенсираме недоспиването според учените

На всички ни се е случвало да се събудим недоспали – дали тъй като по една или друга причина не сме могли да заспим, или просто тъй като сме си легнали прекомерно късно. Но в случай че това се е трансформирало в наш метод на живот, значи е време за смяна. Как да компенсираме недоспиването?

Хроничното недоспиване е сериозен проблем, който съкратява живота ни, тъй като води до възпаления в организма, наднормено тегло, нараснал риск от сърдечно-съдови болести и други неприятни последици. Те са вследствие на непълен или прекомерно дълъг сън, будуване през нощта, хъркане и разнообразни форми на бодърствуване.

Те проучват данни за 380 055 възрастни във Англия, които в продължение на 11 години наблюдават равнището си на физическа интензивност и пет аспекта на съня. Разделени са в три групи по отношение на навиците си за сън – здравословни, по средата и по-скоро нездравословни.

 Ето по какъв начин да компенсираме недоспиването съгласно учените Снимка: mentatdgt from Pexels

Физическата интензивност пък е категоризирана по отношение на рекомендациите на СЗО. Тези в горната граница вършат по 300 минути умерена физическа интензивност (бързо вървене, каране на колело) седмично или 150 минути интензивна (тичане, плуване, тенис, футбол), или композиция от двете. Тези в долната граница са с на половина по-малко придвижване седмично, което обаче още веднъж е в нормата.

На края на опита се открива, че хората с нездравословни привички на сън имат 23% по-висок риск от преждевременна гибел, 39% по-висок риск от гибел от сърдечни болести и 13% по-висок риск от гибел от рак. Същите тези хора не покриват и рекомендациите на СЗО за минимална физическа интензивност.

От друга страна тези, които са имали неприятен сън, само че са правили задоволително физическа интензивност, с цел да изпълнят насоките на СЗО, са с по-малък риск от съдбовен край поради рак и сърдечно-съдови болести. При онкологичните болести резултатът е най-осезаем – рискът понижава с цели 45%, в случай че се движим, колкото е належащо.

Важно е да се означи, че даже по-ниският предел целесъобразна физическа интензивност съумява да обезврежда до известна степен рисковете от проблемите със съня. Разбира се, резултатът е по-осезаем при 300 минути умерена или 150 минути интензивна физическа интензивност седмично.

Въпросното проучване не дава съответен отговор на какво се дължи тази взаимозависимост, само че други преди този момент го вършат. Установено е, че достатъчното придвижване освен спомага за понижаване на мазнините и горене на калориите, само че и се бори с възпаленията и поддържа сърцето крепко – тъкмо противоположното на това, което прави недоспиването, предава The Conversation.

Разбира се, добре е физическата интензивност да бъде комбинирана със здравословен сън, с цел да сме сигурни, че даваме най-хубавото на тялото си. Но в случай че все си лягаме късно или нещо пречи на съня ни, наложително би трябвало да компенсираме с придвижване.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР