На всички ни се е случвало да се отпуснем след

...
На всички ни се е случвало да се отпуснем след
Коментари Харесай

Защо да не пием алкохол преди лягане

На всички ни се е случвало да се отпуснем след тежък ден с чаша алкохол в ръка, след което да се отправим към леглото за по този начин нужната отмора. И въпреки да считаме, че питието ще ни отпусне и ще ни помогне да заспим, науката е на друго мнение и рекомендацията е по-скоро да заобикаляме тази композиция.

Според ново изследване, чаша алкохол преди лягане може единствено да ни направи замаяни, обезводнени и вероятно да ни донесе главоболие. Заблудени от седативния резултат на градусовите питиета, ще си легнем с концепцията, че ще починем добре.

Но истината е, че учените следят нарушаванията в REM етапа на съня, която се характеризира с бързо придвижване на очите. Това е най-дълбоката от всички общо четири, през които прекосяваме всяка нощ, и е най-важната за ефикасното възобновяване на тялото и мозъка.
 Снимка 644793
Източник: iStock

А когато си пийнем преди лягане, има огромна възможност да се събудим през нощта, тъкмо по време на REM етапа, с което да развалим пълноценната си отмора и на идната заран да не се усещаме задоволително отпочинали.

Това събуждане се дължи на процеса на метаболизиране на алкохола, който нарушава съня. След като се всмуква в кръвта от стомаха и тънките вътрешности, той се преработва постепенно през цялата нощ. Това води и до дехидратиране на организма, което също ни кара да се усещаме изтощени даже след задоволително часове в леглото или пък да се събудим с главоболие, предава Daily Mail.
 Снимка 644792
Източник: iStock

Други нежелани среднощни резултати от потреблението на алкохол преди лягане са прекалено потене, хъркане и постоянно вървене по дребна потребност. Редовната консумация на алкохол пък може да докара до хронично бодърствуване, което води след себе си редица здравословни проблеми.

А още по-лошото е, че организмът ни привиква да чака алкохол и да не може да заспи без него, въпреки че сънят по-късно е фалшив. И по този начин елементарно влизаме в обаян кръг, изходът от който е да станем въздържатели или най-малко да си оставим няколко часа между последното пиво и лягането.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР