На всички ни се е случвало да отлагаме посещението при

...
На всички ни се е случвало да отлагаме посещението при
Коментари Харесай

5 здравословни проблема с отражение върху денталното здраве

На всички ни се е случвало да отлагаме визитата при зъболекаря за неопредeлен миг напред във времето. Подобно решение обаче може да има надалеч по-широки последици върху здравето, в сравнение с множеството хора подозират.

Ролята на зъболекаря надалеч не се изчерпва единствено с следене на денталното ни здраве и редица изследвания удостоверяват този факт. По положението на зъбите и венците ни денталният експерт може да наблюдава за съществуването и на редица странични здравословни проблеми.

Анемия
Основните признаци на анемия включват изнемощялост, бърза отмалялост, зной,

главоболие, бледа кожа, изключително на лицето. Едва ли някой подозира, че анемията ще се отрази и на здравето на устната празнина. Такава взаимозависимост обаче е реалност. Един от основните за анемия признаци е мощното зачервяване, подуване и напукване повърхността на езика. Когато в допълнение се следи и избледняване на венците, всеки дентален експерт може да предложи обзор за диагностициране на анемия. В основата на тези признаци е трайният недостиг на желязо, който оказва отрицателно въздействие върху кръвотворните функционалности и върху периферното кръвообращение в зоната на денталните тъкани.

Синдром на Сьогрен
Това автоимунно заболяване поврежда активността на слюнчените и слъзните жлези. Основно следствие от развиването му е хроничната сухота в устата и очите. Синдромът на Сьогрен постоянно се асоциира и с противен мирис в устата и утежняване положението на венците. Всички тези особености може да се отчетат при първокласен дентален обзор и удостоверяват потребността от постоянно профилактично посещаване при зъболекаря.

Имунен срив
Когато е изправена пред потребността да обезврежда огромно количество болестотворни сътрудници и не разполга с задоволително запас за това, имунната система ни дава ясни сигнали. Част от тях включват появяването на дребни язвички по денталната лигавица или напукване на ъгълчетата на устните ( ангуларен хейлит ). В по-тежките случаи на отслабена имунна система може да се развият съществени проблеми с венците като гингивит, пародонтит и други

Свързани публикации.. Хейлити в детска възраст - за напуканите устни и ранички по тях 0 Лош мирис - на какво заболяване е симптом? 1 Гингивити в детска възраст - допустимо ли е това? 0

Прекомерен стрес
При хронично високи равнища на стрес се отделят по-високи от естествените дози кортизол (хормон на стреса). Едно от комплексните последици от това е последователното утежняване положението на устната празнина. В доста случаи високият кортизол се свързва и с така наречен бруксизъм – неволевото скърцане със зъби нощем, което поврежда емайла и води до дентални проблеми.

Глутенова нетърпимост (цьолиакия)
Хората с нетърпимост към глутен са предразположени към хронични дентални проблеми с инфектиране и кървене на венците и постоянно формиране на кариеси. Особено податливи са

децата, при които цьолиакията не се диагностицира в точния момент и приемът на глутен преди този момент може да попречва естественото образуване и развиване на зъбите и емайла.

Всички посочени здравословни проблеми имат своите присъщи прояви в устната празнина и предварителната защита им е още една причина всеки да се взема решение на профилактични дентални прегледи.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР