На всички ни е ясно, че когато на сцената се

...
На всички ни е ясно, че когато на сцената се
Коментари Харесай

Магията Пеперони - история на чудния колбас

На всички ни е ясно, че когато на сцената се появи някакъв кулинарен шедьовър или просто хранителен артикул, трансформирал се в деликатес, всички нации стартират да се пробват да си присвоят " патента " върху него.

А защото ще приказваме за пикантния салам, прочут към този момент по целия свят под името Пеперони, ще се опитаме да проследим коя страна би могла да има " искания " върху неговия " патент " и в действителност кое е по-важно - кой го е изобретил или кой му придал толкоз огромна известност.

За " патент " над Пеперони могат да се борят както италианците, по този начин и американците. Първите са го изобретили, а вторите са го създали известен по целия свят. Но по-полека.

В реалност италианците са основали пикантната свинска наденица, само че за първи път американски производители на пица са я присъединили като съществена съставна част в своята пица, кръстена Pizza alla diavola. Днес Пеперони можем да срещнем и в доста други пици, само че се употребява всеобщо при изработката на пиците Пеперони и Дяволо.

Класическият италиански салам се създава от 70 % свинско месо и 30 % говеждо месо, само че има и доста други вариации на рецептата. На Карибите да вземем за пример той се създава или от конско, или от магарешко месо, или е композиция и от двете. В някои страни пък се прави от птиче месо.

Но без значение какво тъкмо е месото (подчертаваме, че същинската класика си е италианският вариант), наложително е да участват 3 подправки, без които саламът нямаше да има присъщия си цвят и усет. Това са черен и червен пипер, както и чесън. Именно те придават на Пеперони по-острия му и лют привкус.

 пица Пеперони

А от кое място идва името Пеперони? Много просто - на британски pepper значи пипер, а пък на италиански той е peperoncino, само че нормално с това наименование се дефинират алените пикантни пипери.

Без значение обаче коя страна по какъв начин назовава пиперите си, факт е, че магията Пеперони е превзела целия свят, а пиците, носещи същото име, са измежду най-предпочитаните от ценителите на деликатесите.

По-интересното е, че можете да си приготвите и сами този лют салам, тъй като в интернет пространството има задоволително насоки по какъв начин това да бъде реализирано, в това число и подробни предписания. А несъмнено си коства да си имате своя домашно направена пикантна наденица, която да сте приготвили по отношение на усета си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР