На витражи в храмове в Германия и Франция ясно се

...
На витражи в храмове в Германия и Франция ясно се
Коментари Харесай

Олицетворение на злото: Защо в някои църкви има изображения на Хитлер?


На витражи в храмове в Германия и Франция ясно се разпознава обликът на Адолф Хитлер. Някои от тях датират от годините на националсоциализма, други са изрисувани по-късно.

Град Вайл дер Щат, в който е роден известният астроном и математик Йохан Кеплер, е ситуиран в югозападна Германия и има съвсем 20 000 поданици. Недалеч от музея на Кеплер се намира католическата църква " Св. Св. Петър и Павел ", а в нея - витраж, на който ясно може да се разпознае Адолф Хитлер.

Хитлер като персонификация на злото

Витражът е от 1939/40-а година и е част от по-голяма комбинация, представяща подиуми от живота на Христос. Най-горе вдясно е изобразено изкушението, при което дяволът слага на тестване вярата на Исус. Авторът ЙоКарл Хубер е придал на дявола, който е облечен в жълто, чертите на Хитлер. Жълтият цвят е знак на злоба и собственическо възприятие.
Редакцията предлага
Повечето гости реагират на изобразяването на Хитлер като персонификация на злото с интерес и прагматизъм, споделя пасторът Антон Грубер. " Мнозинството може добре да го оцени и да го разбере. " Авторът не е оставил коментара за творбата си. Затова може единствено да се допуска, че е желал да изобрази Хитлер като дявола на времето си.

Подобно произведение може да бъде интерпретирано само в подтекста на събитията, в които е основано, изяснява пасторът. " На създателя ЙоКарл Хубер му е била наложена възбрана да работи и през 1936 година творбите му са били жигосани като упадъчни от националсоциалистите. Той намерил леговище в черквата при тогавашния свещеник Аугуст Ул, който му упълномощил обновяването на храма “, споделя Грубер. Пастор Ул намерено се противопоставял на нацисткия режим в проповедите си, заради което от Гестапо постоянно посещавали дома му.

Спорните произведения и тяхната биография

За историка Михаел Кудерна няма никакво подозрение, че " витражът съставлява еднопосочен и самоуверен акт против националсоциализма и неговия фюрер ". В новата си книга, отдадена на изображенията на Хитлер в църквите, той разказва по какъв начин е разкрил пет избражения на Хитлер в храмове, основани преди 1945 година, и девет, които са датирани от по-късни времена. При всяка от петте по-ранни произведения обаче не може да се твърди със 100-процентова сигурност, че на нея е изобразен точно Хитлер. " Изобразяването на Хитлер в църкви след войната не е било толкоз проблематично, колкото преди 1945 година, когато хората са се страхували от репресии ", изяснява Кудерна.

При творбите след 1945-а година е релативно ясно, че те показват точно Хитлер - в множеството случаи като изтезател или изверг, който се пържи в пъкъла.

Кудерна стартира изследванията си преди 20 години, когато открива изображение на Хитлер в църквата във френския град Васпервилер. То се оказва основано след 1945 година и показва библейска сцена от Стария завет: Рахел, дъщерята на Лабан, краде домашните идоли на татко си. Авторката Габриеле Кютемайер е изрисувала единия от идолите с лицето на Хитлер, за което си има пояснение: " Баща ѝ е бил съдбоносен съперник на нацистите, бил е арестуван от Гестапо. Тя нееднократно чувала от него, че германците се кланят на подправени идоли. Това я е подтикнало да пресъздаде тази връзка в своята творба ", споделя Кудерна.

След войната сходни изображения будят разстройване

Друго от изображенията, открити от Кудерна, е представяло Хитлер дружно с президента Хинденбург, само че след 1945 година е било отстранено. " На сходни изображения стартира да се обръща по-голямо внимание със забавяне. След войната за тези неща не се приказва с ненаситност, и то от всички страни. Изображенията на Хитлер будят стеснение и това води до такава степен, че тези произведения или са били укрити от позор, или пък са били непосредствено нападани “, споделя Кудерна.

Историкът споделя за един случай в Мюнхен - където Хитлер бил изобразен като изтезател. " Малко по-късно изображението е било напръскано с мастило ". След това то е сложено зад решетка - с цел да не се стига до борби. Същият създател направил и витраж в Ландсхут, на който са изобразени Хитлер, Гьобелс и Гьоринг, още веднъж като мъчители. " Това произведение бе обект на разногласия в продължение на години ", споделя Кудерна.

След войната американците първо упорствали творбата да се отстрани, само че откакто разбрали, че през последните седмици на войната създателят бил част от съпротивата, на часа погледнали на нещата по напълно друг метод. " Това демонстрира, че този тип творби не би трябвало просто да се отстраняват, защото посредством тях по-добре може да бъде възприето предишното. Дори това да е мъчно, тъй като доста неща и до през днешния ден остават неосъзнати. "

Хитлер се появява по стените и витражите на църквите и през днешния ден

" Изображенията, зародили по време на националсоциализма, са очевидци на времето ", споделя пасторът Антон Грубер. " В моята черква има неща от 1500-а, 1750-а, от 1939/1940-а, само че и творби от 2020-а. "

Хитлер и Доналд Тръмп в църквата " Св. Св. Петър и Павел ".

В църквата във Вайл дер Щат има и напълно ново изображение на Хитлер от 2018 година. Встрани от олтара Исус Христос е показан като шут, а зад него има цяла група шутове с повече или по-малко известни физиономии - в това число Доналд Тръмп и Хитлер. Пасторът Антон Грубер споделя: " За мен е значимо хората да видят картината, да се замислят и да си зададат въпроса - къде ли би било моето място в тази група от шутове? ".

За Милан Кудерна това изображение на Хитлер е най-странното от всички, на които е попаднал. " Забавно и хубаво е, само че всеки фен би трябвало да се замисли ", споделя историкът. Самият той до през днешния ден се пита дали изображението не омаловажава облика на Хитлер и осъщественото от него. Пастор Грубер оставя интерпретацията и оценката на посетителите на църквата.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР