На виртуалното си съвещание на 30 ноември и 1 декември

...
На виртуалното си съвещание на 30 ноември и 1 декември
Коментари Харесай

ОПЕК и приятели обсъждат следващите си действия

На виртуалното си заседание на 30 ноември и 1 декември министрите на петрола на "ОПЕК+ " ще имат сложната задача да решат дали да продължат да усилят добива на черно злато през януари или да продължат да помпат по-ниски количества като удължат периода на деяние на рестриктивните мерки. Задачата е с нараснала компликация, тъй като втората вълна на пандемията внесе съществени нюанси в световен проект. Докато стопанските системи на Стария и на Новия континент затварят част от бизнеса, с цел да опазят популацията от болестта, улиците в Индия бяха цялостни с народ, празнуващ най-големия индуистки празник Дивали. А в Китай милиони наемаха таксита и купуваха билети за трен и даже за аероплан, с цел да посетят роднините си през Златната седмица - националния празник на азиатския исполин.

Подобно разделяне се следи и на петролния пазар: до момента в който търсенето на бензин и дизел се е възстановило до към 90% от естествените нива, потреблението на самолетно гориво е покрай 50% от нормалното. Което значи, че процесът на възобновяване въобще няма да е равен.

Извън тези несъответствия, делегатите на сбирката на "ОПЕК+ " разискват и друго разграничение, произлизащо от качеството на горивото. Пазарът на по-тежкото, с по-големи количества сяра черно злато, е по-оскъден, значително поради индустриалните редукции на Саудитска Арабия, Русия и на други едри производители. Пазарът на така наречен леко гориво обаче е по-затлачен откакто либийските барели се върнаха на пазара, а европейските рафинерии преработват по-малки количества нефт от Северно море.

Тези фактори затрудняват извънредно пазарната либерализация. Просто тъй като министрите от "ОПЕК+ " имат разполагаем единствено един директен инструмент: да усилват или да понижават целия нефтен рандеман. Страните членки на сдружението не кнтролират производството на бензин или на самолетно кориво, а просто на недопечен нефт.

Не са за подценяване и географските бариери: по-голяма част от добитата от картела суровина отива в Азия, където търсенето е по-голямо, а не в Европа или Америка, където към момента е едва. Което значи, че не могат да създадат кой знае какъв брой за "пресушаване " на наводнения пазар където е належащо. Дори качеството е проблем: ОПЕК помпа главно тежко гориво и има лимитирани благоприятни условия за въздействие върху непотребните количества лек нефт.

В момента обаче е налице известно облекчение на ситуацията. Втората пандемична вълна не е нанесла тежките провали върху търсенето от пролетта през октомври и ноември. Бизнес карантините в Европа не са толкоз сурови както по време на първата вълна, а търсенето в Азия пораства, освен това освен в Китай, само че и в Индия, Япония и Южна Корея.

Силно сензитивните към икономическата среда данни за натовареност на пътищата демонстрира, че понижението на трафика при започване на ноември е към 30% спрямо предпандемичните нива по отношение на съвсем 70% в края на март и началото на април, съгласно показател, изчисляван от организация "Блумбърг ". Последните стойности допускат, че търсенето на гориво за превоза е достигнало минимума си на 15 ноември и от този момент се възвръща. Като се има поради, че европейските страни считат да облекчат обвързваните с COVID-19 ограничавания за Коледните празници, потреблението евентуално ще продължи да пораства.

Ако всичките елементи на пъзела се сглобят, общата картина не наподобява чак толкоз неприятна колкото преди няколко седмици. Което се вижда и от покачването на петролните котировки. Фючърсните договори на суровия нефт вид "Брент " с доставка през януари завършиха седмичната си търговия на цена 48.18 щ. $ за барел, а на лекия недопечен нефт вид WTI - на 45.53 $ за барел. Формата на ценовата крива пък е обърната, като по-краткосрочните контракти се търгуват с награда по отношение на по-късните дати. Тази динамичност по предписание е белег за предстоящ ценови напредък и значи, че търсенето надвишава предлагането.

През идващите тримесечия вероятността евентуално ще се просветли още. Мнозина играчи се надяват, че имунизациите ще подтикват потреблението на суровината. Ако са прави, доникъде на 2021-а, когато ОПЕК се чака да провежда следващото си заседание във Виена, улиците на австрийската столица още веднъж ще са цялостни с туристи, а министрите на петрола ще бъдат съпровождани от публицисти и телевизионни камери. Картелът възнамерява първия от двата си годишни семинара за интернационалния петролен пазар през юни 2021-а в "Империал Хофбург палас ".

Засега обаче "ОПЕК+ " към момента мъдрува над въпроса "Да удължава или да не удължава " рестриктивните мерки върху нефтения рандеман. Ако държи да продължи да източва насъбраните при започване на годината ресурси, организацията ще би трябвало да поддържа недостиг на пазара, а не да балансира търсенето и предлагането.

Отитайки либийското наличие и предстоящото покачване на добива на страната, икономистите на ОПЕК пресмятат, че световните петролни ресурси ще нарастват с по към 200 хиляди барела дневно през първото тримесечие на идната година, в случай че групата усили производството през януари. Ако обаче го забави с три месеца, запасите ще се редуцират с по към 1.7 млн. барела на ден сред януари и март, каквито са упованията и за четвъртото тримесечие на 2020-а.

Мнозинството наблюдаващи на ОПЕК чакат тримесечно отсрочване на плануваното през януари увеличание на производството на черно злато. Наблюдаваният в последно време напредък на петролните котировки обаче може да усложни договарянията. А някои производители, като Ирак, които се нуждаят от кешови заплащания за суровината, с цел да не изпаднат в кешов конвулсия, сигурно ще желаят да помпат по-големи количества.

Тези условия натиснаха леко цените на 30 ноември и в утринната търговия фючърсните договори на вид "Брент " с доставка през януари се търгуваха за 47.30 щ. $ за барел, а на сорта WTI - за малко под 45 $ за барел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР