На Велики вторник от Страстната седмица Христос разказва различни нравствени

...
На Велики вторник от Страстната седмица Христос разказва различни нравствени
Коментари Харесай

Велики вторник е - ден за смирение и поучение

На Велики вторник от Страстната седмица Христос споделя разнообразни нравствени поуки на своите възпитаници. В църквата научаваме за 10-те девици - 5 мъдри и 5 неразумни. Едните били милостиви към по-слабите духом хора, а другите високомерно се надсмивали, забравяйки съчувствието и прошката, презирайки тези, които не могат да бъдат като тях, а по този метод пренебрегвали многото дребни други неща. На този ден е добре да се замислим за добродетелите. Защото умен е този човек, който осъзнава, че е добър, не в случай че има единствено една добродетел, а доста такива.

Припомня се притчата на Спасителя за 10-те девойки, като с това се подсказва, че хората би трябвало да бъдат богати на положителни каузи в очакване на бъдещия съд. На този ден Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени директиви, и прави пророчества за ориста на град Йерусалим.

В притчата се приказва за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните - единствено чисти светилници. Светилниците в тази алегория символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език " благосклонност " се произнася " елеос ". Оттук е пристигнала и думата " полиелей ", което значи " многомилостив ".

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към определения народ и доста пъти се повтаря: да бъде милостта Му безконечна, алилуя!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР