На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе

...
На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе
Коментари Харесай

Благодатният огън слезе в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата " Възкресение Христово " в Йерусалим. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III. Много православни християни участваха на церемонията по запалването на Свещения огън в църквата на Божи гроб.

Божи гроб е основна реликва за християнския свят. Смята се, че е ситуиран на мястото, където съгласно Светото писание е разпънат, заровен и по-късно възкръсва Исус Христос. То е намерено от пратеници на римския император Константин три века след разпъването на Христос.

Слизането на Благодатния огън става всяка година в съботата преди неделята на Възкресение Христово.

Православните християни имат вяра, че запалването на Свещения огън става по извънреден метод. Вярващите допускат, че в случай че огънят не слезе, това ознаменува началото на последните времена.

След 2-годишно спиране Благодатният огън ще бъде донесен в България. Наша делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, е в Йерусалим за чудото. Очаква се Благодатният огън да дойде в София към 20 часа. По традиция на Велика събота духовници от епархиите в страната ще вземат парченце от Благодатния огън, с цел да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Възкресение Христово.

През цялата история никой не е съумял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън макар многочислените опити. Той символизира светлината на Възкресението Христово и вярващите го считат за светилище.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР