На въпроса кой е най-популярният зеленчук, повечето хора ще отговорят,

...
На въпроса кой е най-популярният зеленчук, повечето хора ще отговорят,
Коментари Харесай

Кой сорт домати за какви ястия е подходящ

На въпроса кой е най-популярният зарзават, множеството хора ще отговорят, че това е доматът - апетитен, уханен и доста апетитен. Повечето фенове на домата към този момент знаят, че това в действителност е плод, донесен в Европа по време на Великите географски открития.

Първите импортирани домати са от жълт вид, дребни колкото череша. Хората се бояли да ги ядат, тъй като мислели, че са отровни поради съществуващата прилика с беладоната.

Днес могат да се изброят към 10 хиляди разновидности на удивително вкусните домати, които може да се намерят в друга величина и цвят, в това число в необикновени цветове като виолетов, черен, жълт и бял.

Популярната храна си има дори собствен празник. Организират се какви ли не занимания, в които главен участник е доматът.

Основното му мястото въпреки всичко е в кулинарията. Доматът е един от най-често употребяваните хранителни артикули. Яде се като главно ядене, гарнитура или съставна част към безчет разнородни предписания във всички международни кухни. Ще се опитаме да разграничим кои сортове домати за какви ястия са най-подходящи и употребявани.

Най-известните сортове домати

Чери доматчета

 Чери домати

Най-симпатичните представители на доматите са дребните чери доматчета. Големината им е от грахово зърно до череша или орех, както са и в разнообразни цветове. Те са сладки на усет и се избират доста от децата. Стават за директна консумация и в пресни салати с домати, само че могат да се употребяват като съставна част в доста кулинарни предписания за готвене.

Градински сортове домати

Тези сортове са нормално с кръгла форма, дават доста годишна продукция и са издръжливи на заболявания по доматите. Те са подобаващи за готвене, защото процентът изсъхнало вещество при тях е забележителен. Подходяща рецепта за култивиран домат е за известната на всички балкански нации доматена каша. Прави се от зелени домати.

Сортове колос

 Кой вид домати за какви ястия е подобаващ

Това са сортове домати, от които се получават едри плодове, постоянно с неправилна форма. Те са доста ароматни и с извънреден усет. Подходящи са за директна консумация. От тях стават и чудесни салати. Българската шопска салата, както и известната италианска салата Капрезе стават чудесни с тези сортове домати.

Сортове за консервиране

Най-подходящи за консервиране са храстовидните сортове, които порастват до към 1 метър - вид Рома. Плодовете им узряват по едно и също време в границите на няколко седмици и по тази причина са идеалният избор за консерви.

Световно известни кулинарни оферти с домати

 Гаспачо е най-популярната студена доматена чорба

Световната кухня употребява необятно вкусовите качества на домата, създавайки същински кулинарни шедьоври с тях, които се харесват и употребяват от хората от всички националности, привикнали с друг вид кухня. Ето няколко топ ястия от тях.

Гаспачо

Това е най-популярната студена доматена чорба в света, която е испанско национално ядене. Приготвя се от домати, краставици, лук, чесън, зехтин, оцет, сол и изсъхнал самун, които се пасират до еднородна течна примес.

Доматена разядка (лютеница)

Прави се от зелени домати, чушки, олио и магданоз, които се изпичат, стерилизират и приготвят за консумация през зимата.

Салата от домати

 Салата Капрезе се прави с домати колос

Най-известните салати с домати са Шопската салата, в която има и краставици, сирене, печена чушка и магданоз и италианската Капрезе - единствено от домати, сирене моцарела и босилек.

Сокове от домати

Известните доматени сокове се употребяват като фалшификация в пици, спагети, както и в питиета. Коктейлът Блъди Мери, който е със международна популярност, се подготвя с доматен сок.

Вижте още за обичаните ни розовите домати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР