На церемонията по встъпването си в длъжност днес президентката на

...
На церемонията по встъпването си в длъжност днес президентката на
Коментари Харесай

Първата жена президент на Унгария обеща да брани традиционното семейство

На церемонията по встъпването си в служба през днешния ден президентката на Унгария Каталин Новак осъди нахлуването на Русия в Украйна и съобщи, че първото ѝ пътешестване ще бъде в Полша. Това е явен жест за възстановяване на връзките с Варшава, заяви Ройтерс.

Отказът на Унгария да изпрати оръжейни колета на прилежаща Украйна и опълчването ѝ на плануваното европейско ембарго върху вноса на съветски нефт натежаха върху връзките сред Будапеща и Варшава, чиито две националистически държавни управления са дългогодишни съдружници в Европейски Съюз, отбелязва организацията.

Новак, някогашна национална представителка от партията " Фидес " и съюзничка на премиера Виктор Орбан, беше определена на значително церемониалния президентски пост през март, малко преди Орбан да завоюва следващата си победа на изборите на 3 април.



Първата жена президент на Унгария е заемала преди този момент длъжността заместник-председател на " Фидес " и беше министър на фамилията в предходното държавно управление на Орбан.

" Във вторник, 17 май, пътувам до Варшава, с цел да се срещна с президента на полския народ. Г-н президент, скъпи Анджей (Дуда), благодаря Ви за опцията да беседваме, както прилича на другари! ", сподели Новак в речта си при встъпването в служба.

" Ние осъждаме експанзията на Путин, въоръженото навлизане в суверенна страна. Казваме постоянно " не " на всяко изпитание, целящо възобновяване на Съветския съюз ", добави тя.

Новак съобщи, че войната в Украйна също се " води против нас, мирните унгарци ", като добави, че Унгария е поискала да бъдат разследвани военните закононарушения и отговорните за тях да бъдат осъдени.



Орбан също осъди нападението на Русия против Украйна, само че заобикаля да насочва персонални рецензии към президента Владимир Путин и се опълчва изрично на всевъзможни наказания против съветската енергетика.

Зависимостта от съветския нефт в България, Чехия, Унгария и Словакия съставлява най-голямата спънка за налагане на ембарго, което Европейската комисия предложи при започване на май в отговор на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, прецизира Ройтерс.

Опитът на Новак включва работа в Министерството на външните работи и в Народното събрание на страната. Като министър по фамилните въпроси тя се занимаваше с демография, юношески действия, обществено обезпечаване, защитаваше закона за възбрана на пропагандата на хомосексуалността измежду децата, което провокира неодобрение измежду ЛГБТ-общността и европейските служители в Брюксел. Съпругът на Новак работи в Националната банка на Унгария. Двамата имат три деца.



Преди време Новак си навлече гнева на ЛГБТ-общността като сподели, че в Унгария живеят хора единствено от два пола – мъже и дами. Унгарските политолози обаче считат, че като цяло тя се придържа към умерени възгледи.

Каталин Новак даде обещание да пази обичайното унгарско семейство и да постави завършек на демографския спад.

" Ние, дамите, отглеждаме децата, грижим се за болните, готвим, способни сме да сме на две места по едно и също време, да си изкарваме прехраната, да образоваме, да печелим Нобелови награди ", съобщи Новак преди гласуването в Народното събрание още през март.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР